Hogyan olvass az emberekből, ha maszkot viselnek?

Három hónapja a kislányommal nevetve szelfiztünk a Decathlon előtt. Mindkettőnkön maszk volt, és ez olyan különlegesnek tűnt, hogy meg kellett örökíteni. Tegnap ismét sportruha-utánpótlásért folyamodtunk, és csak a pénztárnál jutott eszembe, hogy mennyire természetes mostanra gyereknek, felnőttnek, hogy maszkban vásárol. De biztos, hogy ilyen természetes a maszk? Vagy elveszítünk valami alapvetőt a megszokott működésünkből?

Mi a gond a maszkviseléssel? Ha azt válaszolod erre az, hogy nem kapsz elég oxigént, akkor kérlek, mielőtt tovább olvasnád ezt a cikket, tekintsd meg ezt a videót. De ha meg nem is fulladunk, azért kényelmetlen, meleg, otthon felejtjük… A nagyothallók is nehéz helyzetbe kerülnek a maszk miatt, hiszen esetükben a beszédértéshez nagy segítséget nyújt a szájról olvasás. Készülnek is számukra átlátszó maszkok. Lehet, hogy nem is gondolunk rá, de mi is, akiknek a beszédértéshez nincs szükségünk szájról olvasásra, elveszítünk egy csomó információt, a kommunikáció fontos részeit amiatt, hogy az arcunk nagy része takarva van.

Ez pedig a nem verbális kommunikáció, az arckifejezés, az érzelmek kifejeződése az arcon. Ha nem is kommunikációnk 93 százaléka tartozik a nem verbális kommunikáció tartományába, azért elég sokat támaszkodunk rá, például akkor, amikor benyomást alakítunk ki egy új emberről, vagy azt igyekszünk eldönteni, hogy beszélgetőtársunk komolyan gondolja-e, amit mond. Szoktuk ugye azt mondani, hogy valaki nem akarja megmutatni a valódi érzéseit – mennyivel egyszerűbb dolga van most, hogy konkrétan le van takarva az arca. Marty Nimko a Psychology Todayen igyekszik megnyugtatni mindenkit, hogy korántsem ilyen veszett a helyzet, a maszkkal együtt is számos lehetőségünk van arra, hogy „olvassunk a másikból”, következtessünk a jellemére, szándékaira, személyiségére.

Írj nekünk

Szerzőnk, Szalay Ágnes pszichológus, több mint 15 év szervezetfejlesztési tanácsadói tapasztalattal. A SelfGuide pszichológiai műhely egyik alapítója. Coachként támogatja ügyfeleit céljaik megtalálásában és elérésében, legyen szó munkahelyi, vezetői vagy személyes fejlődési igényről. Motivációs elakadással, karrierváltással, stresszkezeléssel, szakmai, vezetői fejlődéssel kapcsolatban lehet hozzá fordulni személyesen, vagy olvasói levélben, melyre (a névtelenséget megőrizve) a Dívány.hu-n is szívesen válaszol. 

A legtriviálisabbal kezdve: maga a maszk is sokat elárul a viselőjéről

Ha valami felirat, szlogen, szimbólum van egy ember maszkján, akkor az üzenete egészen egyértelmű. Ha például freeSZFE-maszkot látsz valakin, akkor sejtheted, hogy fontos neki az egyetemi autonómia, kiáll az értékeiért és mondjuk, hogy követi a napi közéleti eseményeket. Vagy esetleg oda jár, ott dolgozik. Az ilyen maszkolvasás nagyon egyszerű, alapszint. De ha a maszk nem ilyen egyértelmű, akkor is következtethetünk belőle bizonyos dolgokra.

Trendi vagy eldobható tucatmaszkja van? Igyekszik valami egyéniséget mutatni? Harmonizál a viselője többi ruhájával? Pontosan simul az arcra vagy slendriánul van odavetve? Ezekből mind következtetni lehet a maszk mögötti emberre: fontos neki az egyénisége hangsúlyozása, nem akar belesimulni a tömegbe? Vagy a részletekre figyelő, vizuális harmóniát megteremtő típus? Szabálykövető? Netán lusta és a szabályokat csak ajánlásnak tekintő valaki?

Maga a maszk is elárul valamit a viselőjéről
Maga a maszk is elárul valamit a viselőjérőlRyanJLane / Getty Images Hungary

Az én maszkom, most hogy így gondolkozom erről, teljesen illik hozzám. Nem túl szép, de nem is csúnya, nem is átlagos – kevés emberen látok hasonlót, de nem egy feltűnő, kihívó darab. Viszont amiért nagyon ragaszkodom hozzá az az, hogy végtelenül kényelmes. Finom, puha anyagból készült, olyan selyemféle, és olyan kellemesen simul az arcomra, mintha semmit sem viselnék. Maszkom felsorolt tulajdonságai simán illenének rám is, vagy a barátaimra, vagy a lakásomra.

Az érzelmek a szemen is látszódnak

Gondolhatod, hogy nem látod a kifejezett érzelmeket úgy, hogy a fél arc nem látszik. Ez azért szerencsére nincs így, ugyanis az érzelmek jobb kifejezője a szem, mint a száj. Még a mosoly is, ami egyértelműen a szájhoz kötődik, a szemekben tud lelepleződni. Ha valaki nem őszintén mosolyog, csak tetteti, magára merevíti a mosolyt, vagy gonoszan vigyorog, akkor a szeme mozdulatlan, hideg marad. Ha viszont szívből mosolyog, nevet, akkor a szeme sarkán kis ráncok jelennek meg – ez a Duchenne- vagyis valódi mosoly. A pupillák tágulása, szűkülése félelemről árulkodhat. Ezeket nem feltétlenül tudatosan, de észleljük a másik emberről a szemén keresztül.

A szemkontaktus is itt van nekünk

Általában az emberek viszonylag rövid szemkontaktust tartanak, hogy ne tűnjenek agresszívnek vagy tolakodónak, esetleg rámenősnek. Ezt még az állatvilágból hozhattuk magunkkal, ahol a dominanciaharcban fontos szerepe van a szemkontaktusnak. Ha valaki hosszabban néz a szemünkbe, akkor arra tippelhetünk, hogy dominálni akar, esetleg flörtöl velünk. Ha nagyon hamar elkapja a tekintetét, akkor talán fél. Ezek a jelek ugyanígy megmaradtak nekünk, kilátszódnak a maszk felett.

A homlok a jellemről árulkodik

Ez azért idősödve látszik jobban – de a homlokunk ráncai sokat elárulnak arról, hogy milyenek vagyunk. Laza, optimista, sokat nevető embereknek ráncos a szemük sarkánál a bőr (és egyébként a szájuknál is, csak azt ugye most nem látjuk). Akik sokat aggódnak, és inkább értékvezéreltek, azoknak a két szemöldökük között jelenik meg egy függőleges 1-es vagy 11-es. A gondolkodó, töprengő típusoknak vízszintes ráncok futnak a homlokán.

Az arcon túl is kommunikálunk

A nem verbális kommunikáció csomó formája nem arckifejezéssel történik. Vegyük például a testtartást. Ennek általában kevésbé vagyunk tudatában és ezért kevésbé is tudjuk kontrollálni, mint az arckifejezésünket. Ugyanakkor a tartásból kiolvasható jeleket érdemes fenntartásokkal kezelni, nem feltétlenül zárkózott az, aki keresztbe tett lábbal ül. De bizonyos dolgokat valószínűsíthetünk, aztán tesztelhetjük a hipotézisünket.

Aki felszegi az állát, valószínűleg magabiztos vagy annak szeretne látszani. Aki összehúzza magát, görnyedten áll, az többnyire aggodalmas alkat vagy szégyenlős, vagy csupán hajlamos az introspekcióra – vagy csak hirtelen nőtt meg. Ezzel szemben aki egyenes háttal jár, annak van önbizalma – vagy megtanították gyerekkorában a szép tartásra. A mozgás sebessége is fontos jel lehet valakiről: gyors, türelmetlen, célratörő vagy szemlélődő, nyugodt?

Bár minden felsorolt jellemzőre bőven találhatunk kivételeket, azért arra jók, hogy a másik emberről hipotéziseket, feltételezéseket alakítsunk ki, amiket aztán letesztelhetünk, hogy jól gondoltuk-e vagy tévedtünk. Mindenesetre ebben a maszkos világban is van nagyon sok jel, amiből a másikra következtethetünk azon túl is, hogy mit mond el nekünk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra