A mellimplantátum-betegség létezik, és sokkal gyakoribb, mint gondolnád

Az angol breast implant illness kifejezésből származó nemzetközi rövidítés, a BII világszerte sok százezer nőt érint. A tünetek sokfélék, a fáradtságtól kezdve a depressziós, szorongásos tüneteken át jelentkezhet hidegrázás, mellkasi fájdalom, kiütések, sőt akár hajhullás is.

Egyre több nő dönt mellimplantátuma eltávolítása mellett – és ezzel egyidejűleg pedig megszűnnek a panaszai is. A legtöbb orvos azonban még mindig nincs tisztában a BII létezésével, emiatt pedig eszükbe sem jut, hogy bizonyos tüneteket az implantátum okozhat.

Mennyire biztonságosak az implantátumok?

Egyre inkább azok, de még mindig okozhatnak olyan panaszokat, amelyek közvetlenül nem köthetőek az implantátumhoz – mondja dr. Andrea Pusic, a Harvard professzora. Mivel a páciensek által tapasztalt tüneteket sok más, például menopauza, pajzsmirigyproblémák vagy egyéb autoimmun betegség is okozhatja, ezért az orvosokban sokszor egyáltalán nem merül fel, hogy a baj forrása valójában az implantátum.

A mellnagyobbításon átesett nők mintegy 80 százaléka esztétikai okokból dönt a műtét mellett, csupán 20 százalékuk az, akinek rekonstrukcióra van szüksége. A plasztikai beavatkozások minden esetben technikailag jól felszerelt műtőben, biztonságos közegben történnek. És bár a legtöbb komplikációról előre tájékoztat a sebész, legyen szó gyulladásról, vérrögképződésről, a szövetek elhalásáról vagy az implantátum esetleges kilökődéséről, a mellimplantátum-betegség felismerése egyáltalán nem könnyű. A legtöbb kutatás a témában ugyanis nem egyértelmű, emellett pedig bizonyos implantátumtípusok nagyobb eséllyel okoznak problémát a szervezetben.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

“These don’t make me any more of a woman.... and that’s something that I wish I had really, truly thought long and hard about.” [My Breast Implant Illness video is now live on my channel] ➡️ Link in bio ⬅️ Please consider sharing it with a friend -Let’s start the conversation ✌🏼💕 #BreastImplantIllness #Bii #BreastImplantIllnessAwareness #karissapukas #explant #explantsurgery

K A R I S S A 👽 P U K A S (@karissapukas) által megosztott bejegyzés,

ALCL

A texturált implantátumot ugyanis több esetben összefüggésbe hozták az anaplasztikus nagysejtes limfóma kialakulásával (ALCL). A betegség lassan alakul ki, de ha időben észreveszik, gyógyítható. A mellimplantátumot a mellszövet mögé vagy a mellizom alá ültetik be, és idővel az implantátum körül úgynevezett kapszula fejlődik ki, ez választja el a mellkas más részeitől. A betegeknél az implantátum körül folyadék halmozódik fel, a daganat pedig általában a kapszulán belül, az implantátum mellett alakul ki. Van, hogy az implantátum és a kapszula eltávolításával megoldódnak a problémák, de bizonyos esetekben kemoterápiára vagy sugárkezelésre is szükség van. És bár a sebészek már jellemzően nem dolgoznak ilyennel, sok nő mellében még mindig texturált implantátum van. Az ilyen implantátumok ellenőrzésére érdemes fokozott figyelmet fordítani, eltávolításuk azonban csak elváltozás, egészségügyi probléma esetén indokolt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ÉRZÉKENY TÉMA! Régen ígértem már nektek ezt a posztot. Ez a poszt nem azért íródik, hogy bárkiben rossz érzést keltsen, vagy bárkit bármiről lebeszéljek/rábeszéljek. Sokkal inkább azért, mert a tájékoztatásnak ez a része sokszor elmarad és az embernek joga van tudni, mibe vág bele és ennek milyen következménye lehet. . (A témáról sokat olvashattok a @breast_implant_illness és a FB csoportban ahol 120.000 nő meséli el a sajàt történetét) . Mellimplantátum betegség ( #breastimplantillness vagy #BII). Két -a szervezet számára - idegen test a létfontosságú szervek fölött. Ami köré pár hét alatt tokot képez a szervezet, hogy védje ezeket a szerveket. Az implantátumok majd’ 40 féle nehézfémből, toxikus anyagból állnak. A sóoldatos is, hiszen a tokja szilikon. Van, akinek a teste jobban, van, akinek rosszabbul fogadja. Sőt nagyon rosszul. És sajnos a legtöbben nem tudják, mi okozza a betegségeiket. . A második terhességem alatt kialakult a petefészkemben egy 30 cm ciszta, amivel együtt ki kellett venni az egyik petefészkemet is. A hasam mérete miatt a hazizmom és a bőröm is szétszakadt, úgy éreztem, csorbult a nőiességem. Akkor úgy gondoltam, hogy talán a mellimplantátum majd helyrebillenti az egyensúlyt. Mi az amit akkor még nem tudtam? Hogy mit okozhat a szervezetemben. És azt sem, hogy olyan implantot kaptam 3 évvel ezelőtt (az egyik legnépszerűbb fajta) amit azóta visszahívott a gyártó, mert egy speciális rákfajtát okozhat: BIA- ALCL. A visszahívás tavaly volt, erről azóta sem szólt senki... . Élveztem az új külsőmet, nem is gondoltam arra, hogy összefüggésben lehet a folyamatosan fellépő egészségügyi problémáimmal (fejfájás, pattanások, étel intolerancia, hányinger, reflux, pajzsmirigy gondok stb) mind-mind új dolog számomra. Miután már MINDEN specialista látott és senki nem értette mi lehet a baj, kezdtem feladni. Aztán az endokrinológus megkérdezte, hogy hallottam e már a Breast Implant Illnessről... Valamint a barátnőm is rákérdezett, hogy hallottam e arról, hogy miket tud csinálni az implant (fajtától függetlenül)... Ez volt a pont ahol elkezdtem beleásni magam a témába. Majd kiderült, hogy az enyém ráadásul egy időzített bomba (texturált) Folyt komm⬇

Krisztina Polgar (@polgarkriszta) által megosztott bejegyzés,

Mellimplantátum-betegség

Az orvosok még keresik a pontos összefüggést a szilikonmell és a különböző egészségügyi panaszok között, az viszont egyre inkább egyértelműnek tűnik, hogy a BII olyan esetekben alakul ki, amikor a szervezet képtelen befogadni az implantátumot, és a szilikonra egyfajta autoimmun reakcióval válaszol. A tünetek sokfélesége miatt még az orvosok is ritkán ismerik fel a betegségek. Az érintettek beszámolói alapján viszont az implantátum eltávolítását követően megszűnnek a panaszok.

Akkor most mi a teendő?

Ha a mellimplantátum-betegségre jellemző tüneteket tapasztalunk, mindenképp forduljunk orvoshoz. Abban az esetben, ha az implantátum ép, érdemes más betegségeket, például pajzsmirigyproblémákat, allergiákat kizárni. Amennyiben a tünetek nem szűnnek, és a páciens az implantátum eltávolítása mellett dönt, ezt az orvosnak minden esetben tiszteletben kell tartania, az eltávolítással járó esetleges kockázatokra fel kell hívnia a beteg figyelmét. Abban az esetben is érdemes figyelni a melleket, ha nem jelentkeznek tünetek. Ha pedig bármilyen elváltozást tapasztalunk, keressük fel orvosunkat – legyen szó természetes vagy szilikonmellről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek