Mikor van szükség a tesztoszteron pótlására?

A tesztoszteron hormon nagy szerepet játszik a férfiak egészségében, egyik legfontosabb szerepe a nemi vágy és a teljesítmény fokozása.

A tesztoszteronszint az életkor előrehaladtával csökken. Jellemzően a kora felnőttkorban éri el a legmagasabb szintet, de 40 éves kor körül hirtelen csökkenést okozhat egy sérülés vagy betegség, esetleg bizonyos gyógykezelések. Arról, hogy mi a teendő ilyenkor, a Harvard Medical School számolt be.

Tünetek 

Az alacsony tesztoszteronszint okozhat kimerültséget, hangulatingadozást, csökkenő libidót és merevedési zavarokat. A legtöbb ember szervezete az évek során fenntartja a tesztoszteronszintjét, ehhez viszont elengedhetetlen az általános egészség megőrzése. Ennek ellenére sok férfi veszi igénybe a tesztoszteronpótló terápiát (TRT), hiszen a legtöbben azt várják, hogy ettől majd fiatalabbnak érzik magukat és javul a szexuális teljesítményük. De tényleg ilyen egyszerű lenne a helyzet?

A férfiaknak mindenekelőtt azzal kellene tisztában lenniük, hogy a TRT nem fordítja vissza az időt – kezdi dr. Shehzad Basaria, a Harvardhoz tartozó Brigham és Női kórház igazgatója. Jó néhány tanulmány kimutatta már, hogy a TRT, bár javítja a férfiak fizikai állapotát, de csak placebóként működik. Emellett arra is rávilágítottak a kutatások, hogy az egyértelműen alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező, idősebb férfiak szexuális teljesítménye javul a terápia hatására.

De ennek vannak korlátai. Az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak esetében a TRT valóban javítja a libidó mértékét és az enyhe merevedési zavarokat, azonban a terápia különösen azoknál a férfiaknál bizonyult hasznosnak, akiknél a merevedési zavarokra kifejlesztett gyógyszerek nem hozták meg a várt javulást. A kutatók szerint fontos tudni azt is, hogy a közepesen súlyos vagy súlyos merevedési zavarokra nem ez a terápia jelent megoldást, hiszen ilyenkor a probléma gyökere jellemzően nem a tesztoszteron szintje.

Biztos, hogy a TRT a legjobb megoldás?
Biztos, hogy a TRT a legjobb megoldás?Fotó: Lorado / Getty Images Hungary

Egészségügyi kockázatok

A tesztoszteronpótló terápia bizonyos esetekben egészségügyi kockázatot jelent, ezért mindenképp érdemes orvossal konzultálni. A terápia hatására ugyanis eritrocitózis alakulhat ki, ami a vörösvérsejtszám kóros növekedését jelenti, és ennek hatására nagyobb a stroke és a szívroham kockázata. Az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező, 45 évnél idősebb férfiak körében a terápia hatására még a vörösvérsejtek számának rohamos növekedése nélkül is 21 százalékkal megnő a stroke és a szívroham kockázata. És bár vannak kutatások, amelyek eredményei szerint a TRT nincs hatással a prosztatarák kialakulására, ebben a témában még további vizsgálatokra van szükség.

Érdekel a terápia?

Ha aggódsz a tesztoszteronszinted miatt, és úgy gondolod, hogy emiatt jelentkeznek bizonyos tüneteid, fordulj orvoshoz. A tünetek kivizsgálása és egy laborvizsgálat megerősítheti a diagnózist, a vér 300–1000 ng/dl közötti tesztoszterontartalma tekinthető normális értéknek.

Ha mégis a TRT mellett döntesz, három lehetőséged van: injekciók, éjszakánként alkalmazott tapaszok vagy gélek használata. A tesztoszteroninjekciót általában egy- vagy kéthetente adják be. Közvetlenül az esemény után kiugróan megnő a szervezet tesztoszteronszintje, de néhány nappal a következő injekció előtt leesik, ez a hullámzás pedig okozhat hangulatingadozást, kimerültséget, de akár a nemi vágy csökkenését. De még mielőtt a terápia mellett teszi le valaki a voksát, érdemes átgondolni más lehetőségeket is, a testsúly csökkenésével például megnő a szervezet tesztoszterontermelése, de vannak olyan gyógyszerek is, amelyek szintén segítenek ebben.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.