Az egyszerű kérdés, amivel sok veszekedést megelőzhetsz

GettyImages-1137936617

Amikor többen éltek egy háztartásban, pláne hónapokig tartó önkéntes karanténban, hamar feszültségek keletkezhetnek a házimunkát és a térhasználatot illetően. Hogyan lehet elkerülni a felesleges súrlódásokat? A New Yorkban élő time menedzsment szakértő, Julie Morgenstern olyan egyszerű technikát ajánl, amelynek segítségével nemcsak a konfliktusok számát csökkentheted, de a saját reakcióidra is nagyobb rálátást szerezhetsz.

A Medium egyik szerzője, Jancee Dunn évek óta ír emberi kapcsolatokról szóló cikkeket, így rengeteg szakértővel készített már interjút a témában. Saját bevallása szerint azonban ritkán találkozik olyan könnyen elsajátítható, a mindennapi életben jól használható tanáccsal, mint amilyet Julie Morgensterntől hallott.

Mibe kerül ez nekem? 

Tegyük fel, hogy a partnered, az egyik családtagod vagy barátod tesz valamit, ami idegesít. Ilyenkor érdemes utánajárni, hogy inkább csak egy irritáló szokásról van-e szó, vagy valamiről, aminek konkrét költségei is vannak rád nézve. A mibe kerül ez nekem? kérdés elsőre talán egy kissé kapitalista megközelítésnek tűnik, ugyanakkor hasznos lehet abból a szempontból, hogy ki tudd választani azokat az ütközeteket, amelyeket érdemes felvállalni. Morgenstern a költségek 3 típusát különbözteti meg, amelyeket érdemes végigzongorázni magunkban minden ilyen alkalommal: 1) idő, 2) energia vagy pénz, 3) egészség. Ha ezeket az erőforrásainkat nem csökkenti a szerettünk viselkedése, akkor valószínűleg nem éri meg vitatkozni miatta. 

Ki fog ma jönni a takarítással?
Ki fog ma jönni a takarítással?Claudia Burlotti / Getty Images Hungary

1. példa: nem mosogat el azonnal

Vegyük azt a példát, hogy te főzöl, és a partnered mosogat. Miután végeztetek a vacsorával, beáztatja az edényeket, majd leheveredik a kanapéra, és nyomkodni kezdi a mobilját. Eltelik egy óra, még mindig tele a mosogató, te pedig egyre feszültebbnek érzed magad, hogy még nem csinálta meg a házimunkát. Mielőtt hangot adnál a dühödnek, tedd fel magadnak a kérdést: mibe kerül ez nekem? Vesz el tőled időt? Aligha, maximum akkor, ha nem vagy képes elterelni a figyelmedet a mosatlan lábasokról, és emiatt nem tudsz más dolgokkal foglalkozni, vagy ha más célból szeretnéd használni a mosogatót. Kerül a részedről pénzbe vagy energiába, hogy hosszabb ideig áznak az edények? Valószínűleg nem, feltéve, hogy a partnered egy idő után tényleg kisikálja őket, és semmi nem fog bebüdösödni, tönkremenni. Tehát az egészségedet sem veszélyezteti, hogy a másik lassabb ütemben halad a feladattal, mint ami a te személyes preferenciád lenne. Tehát érdemes inkább megtanulni együtt élni a másik megoldási módjával, semmint állandó veszekedésekbe bonyolódni miatta. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

2. példa: ételmaradékokat hagy a szobájában

Legyen a másik példánk, hogy a kamaszkorú gyereked időnként a szobájában eszik, nem takarít el maga után, hanem napokig ott állnak az ételmaradékok, szinte már lemásznak a tányérjáról. Penészedéstől, bűztől, különböző rovarok megjelenésétől lehet tartani. Ez egy olyan helyzet, ami közbelépést igényel még akkor is, ha netán szóváltás kerekedik majd belőle. A rothadó dolgok nyomán kialakult potenciális károk felszámolása időbe, energiába, pénzbe is kerülhet, ráadásul az egészségre nézve is veszélyekkel járhat. Nincs mese, muszáj lesz beszélni a serdülővel, hogy ez így nem mehet tovább.

Oszd meg másokkal is!
Mustra