Meglátogathatom-e idős rokonaimat alapos indokkal? Szavazz!

Sokan több mint két hónapja kényszerültünk karanténba, és a mindennapi életünkön túl le kellett mondanunk arról is, hogy személyesen találkozhassunk a szeretteinkkel, hogy megölelhessük őket. Miközben még mindig a vírushelyzet végét várjuk, biztosan egyre többen gondolkozunk el azon, milyen feltételek mellett látogathatjuk meg szüleinket, nagyszüleinket.

Biztos vagyok benne, hogy az anyák napi hétvége után a legkeményebb karanténlakók is elgondolkodtak azon, hogy felhagynak a remete életmóddal, és ha csak egy maszk mögé rejtett mosoly erejéig is, de ellátogatnak a másik háztartásban – vagy akár másik városban – rekedt szüleikhez, nagyszüleikhez. Valószínűleg akadnak olyanok, akik ezt már jóval korábban megtették, és olyanok is, akik eltökélték, hogy nem kockáztatnak. Heti kérdésünk ehhez a kényes szituációhoz kapcsolódik: meglátogathatjuk-e idős rokonainkat alapos indokkal? Cikkünkben sorra vesszük azokat az érveket, amelyek mellette és amelyek ellene szólnak; és foglalkozunk azokkal a kérdésekkel, amelyeket mindenképp át kell gondolnunk, ha a szívünk hozzájuk húz. 

Veszélyeztetett rokonok

A vírus a legnagyobb veszélyt a 65 év felettiekre és a szív- és érrendszeri, keringési, krónikus légúti megbetegedésben szenvedőkre, valamint az immunhiányos betegekre jelenti. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor a látogatásukat nem halogathatjuk. A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) oldalán olvasható információ szerint meglátogathatjuk rokonunkat, ha kora vagy betegsége miatt nem tud magáról gondoskodni, segítségre szorul, de ilyenkor is figyeljük arra, hogy a lehető legkevésbé érintkezzünk vele, és ha lehetséges, ne menjünk másfél méternél közelebb hozzá. Felmerül viszont a kérdés, hogy a magukról gondoskodni képes, idős családtagjainknak nincs-e ugyanolyan nagy szükségük az elővigyázatos törődésre?

Nem lehetünk 100 százalékig biztosak

Mielőtt látogatóba indulnánk, először mindenképpen érdemes számot vetni azzal, hogy lehetünk-e a vírus hordozói. A válasz sajnos akkor sem egyértelmű, ha már két hete a világtól elvonultan élünk, ami alatt a betegség tünetei átlagosan jelentkezhetnek, mivel tünetmentesen is magunkkal hordozhatjuk, ráadásul tökéletesen vírusbiztos karantén sem létezik. 

Előbb vagy utóbb muszáj boltba mennünk, de még ha a szerencsések közé is tartozunk, akiknek sikerült házhoz rendelni a vásárlásukat valamelyik szupermarketlánctól, a hozzánk érkező termékek másokkal is érintkeztek, ahogyan a gőzölgő pizzánk vagy apokalipszis esetére összeválogatott könyvcsomag is. Aztán meg ott vannak azok a bizonyos egészségügyi séták, esetleg kutyasétáltatások, amikor szinte elkerülhetetlen, hogy a friss levegőre vágyó sorstársainkkal találkozzunk. De vajon mekkora veszélyt jelentenek ezek? 

Számtalan módja van, hogy éreztessük idős szüleinkkel, nagyszüleinkkel, hogy szeretjük őket
Számtalan módja van, hogy éreztessük idős szüleinkkel, nagyszüleinkkel, hogy szeretjük őkettolgart

Ha a bevásárlást a vírus világa előtti, hagyományos módon bonyolítjuk, tehát boltba megyünk, nemcsak a saját, hanem mások biztonságára is figyelnünk kell. A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) azt tanácsolja, hogy vásárláskor csak azokat a termékeket érintsük meg, amiket biztosan megveszünk. Ugyan a polcok közötti szűk folyosókon és a pénztáraknál nem egyszerű elkerülni a tömeget, figyeljünk arra, hogy lehetőségeink szerint megtartsuk a másfél méteres távolságot. Igaz, a maszk viselete azoknak javasolt, akik betegek, a tünetmentes esetekre tekintettel azonban nem árt, ha biztosra megyünk és felvesszük, és bár a bevásárlókocsikat és kosarakat naponta akár többször is fertőtlenítik, saját kosarunkba is összeválogathatjuk a termékeket. Hazatérve a zöldségekre és gyümölcsökre ugyanaz a szabály vonatkozik, mint máskor: mossuk meg őket alaposan. Mivel a vírus bizonyos felületeken hosszú órákig életképes (míg a levegőben három óráig, a műanyagon, fémen és rozsdamentes acélon 72, a kartonpapíron pedig 24 óráig is), ezért nem árt, ha ezeket otthon fertőtlenítővel áttöröljük. 

A rendelt étel esetében a tömeg mint rizikófaktor kiesik, mégsem árt körültekintőnek lennünk. Mivel a szállítási útvonal és idő kockázati tényezőt jelent, válasszunk lakóhelyünkhöz közeli éttermet. Fizessünk előre utalással, és semmi esetre se kérjük a lábtörlőnkre a kiszállítást, és miután átvettük, győződjünk meg róla, hogy a csomagolása jól zárt, mossunk kezet, és lehetőleg forrósítsuk fel az ételt. 

Nem csak fogyatkozó élelmiszerkészletünk lehet az oka, hogy elhagyjuk az otthonunkat. A manapság egészségügyi sétaként emlegetett levegőzésre szükségünk lehet azért, mert együtt élünk egy kutyával, vagy szimplán azért, mert nem szeretnénk becsavarodni harminc négyzetméteren, mi több, a testmozgás szinte elengedhetetlen, ha meg akarjuk őrizni az egészségünket. Mindezek mellett igyekezzünk ezt olyan helyen és olyan időpontban bonyolítani, amikor a lehető legkevesebben tartózkodnak az utcán, a parkban, és a távolságtartásra természetesen ebben az esetben is figyeljünk. 

Bár jelenleg úgy tudjuk, hogy a kutyák közvetlen módon nem terjesztik a betegséget, ha négylábú barátunkkal indulunk sétálni, más kutyákat lehetőleg ne simogassunk meg. Hazatérve pedig vegyük le a cipőnket, mossunk kezet, és a kutya tappancsának megtisztítása is elővigyázatos lépés lehet. 

Honnan hová mennénk? 

Az sem mindegy, hogy honnan hová mennénk látogatóba. Ugyan a vidéki városokban és településeken május 4-től lazítottak a kijárási korlátozáson, Budapesten és Pest megyében még mindig érvényben vannak a rendelkezések, miszerint a lakóhelyünket csak alapos indokkal hagyhatjuk el, és lehetőleg tartsunk másfél méteres távolságot másoktól. Alapos indok lehet többek között, ha munkába megyünk, a gyerekeket hozzuk-visszük mondjuk az óvodai ügyeletbe, ha ápolásra szoruló rokonainkat látogatjuk, és bizony az is, ha fodrászhoz vagy manikűröshöz megyünk. 

A vidékieknek egyszerűbbnek tűnik a helyzetük, néhány korlátozás azonban rájuk is vonatkozik: továbbra is tilos a gyülekezés (tehát a nagy családi ebédekről le kell mondaniuk), és ajánlott a másfél méter távolság megtartása mindazoktól, akikkel nem egy háztartásban élnek. Ráadásul a lazítások számukra sem azt jelentik, hogy megszűnt a vírus terjedése.

Sok szempont van tehát, amivel számolni kell, ha útra kelünk, de minden esetben gondoljunk egymás és saját egészségünk védelmére!

Te mit gondolsz? Meglátogathatod idős szeretteidet alapos indokkal? 

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek