18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Így alakul ki, hogy mire vágysz az ágyban

Vajon befolyásolja-e az első szexuális tapasztalatunk, hogy később mire vágyunk, milyen dolgokat preferálunk az ágyban?

Dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus több ezer embert kérdezett a leggyakrabban előforduló szexuális fantáziáikról, hogy kiderüljön, hogyan hatnak a korai szexuális tapasztalataink a későbbi vágyainkra.

Nem mindegy, hogy korábban mit hogy éltél meg 

Lehmiller több mint 4000 ember fantáziáit és első szexuális tapasztalatait vizsgálta, beleértve a csókolózást, a közös maszturbálást, az orális és anális szexet, valamint a hüvelyen keresztül történő közösülést is. Ezt követően megvizsgálta, hogy azok a tevékenységek, amelyekhez a résztvevők az első szexuális tapasztalataikat kötik, milyen összefüggésben állnak a jelenleg előforduló erotikus vágyaikkal, fantáziájukkal.

Az eredmények szerint ha egy adott tevékenységet először szexuális kontextusban végeztünk, a későbbiekben is gyakran része lesz a fantáziáinknak. Ez alapján valószínűsíthető, hogy a korai szexuális tapasztalataink nagyban befolyásolják, hogy később milyen tevékenységeket részesítünk előnyben.

Még ma is sokat számít, hogy korábban mit hogyan éltél meg
Még ma is sokat számít, hogy korábban mit hogyan éltél megDeagreez / Getty Images Hungary

Érdemes ugyanakkor óvatosan bánni ezekkel a tapasztalatokkal: előfordulhat, hogy a korábbi pozitív emlékek miatt elfogultak vagyunk egy-egy tevékenység iránt, ezért az adott helyzetben hajlamossá válunk a korábbi események emlékeit felidézni, ezek azonban nem mindig állnak összhangban a jelenlegi hozzáállásunkkal és preferenciáinkkal.

Kognitív pszichológiai kutatások eredményeiből régóta tudjuk, hogy könnyebben emlékszünk olyan dolgokra, amelyek nem állnak ellentmondásban a személyiségünkkel, így valószínűleg ez is közrejátszik a korai szexuális tapasztalataink jelentős hatásában. Emellett fontos kitérni arra is, hogy a szexuális fantáziáink, vágyaink rendkívül összetettek, több tényező befolyásolja őket. Korábbi tapasztalataink mellett a személyiségünk, az aktuális partnerünk, a kultúránk és sok más dolog is hatással van rájuk.

Mindent összevetve tehát, sok esetben hatnak a korai tapasztalataink a szexuális életünkre, de tekintettel a fantáziáink összetettségére, nehéz meghatározni egyetlen forrást, amely befolyásolja a vágyainkat.

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Mustra