Mi már tudjuk, hogy csapvizet vagy palackozottat iszol-e

Tegyük fel, hogy az már mindenki számára egyértelmű, hogy a szervezetünk működéséhez nem kevés mennyiségű vízre van szükség. Ezzel már el is jutottunk a következő nagy kérdéshez, ami így szól: te csapvizet vagy palackozottat iszol?

Egy korábbi cikkünk járta körbe a témát, olvasóink pedig a Facebookon osztották meg velünk véleményüket, tapasztalataikat. Bár a válaszadók jelentős többsége a csapvíz mellett tette le a voksát, mégis akadnak helyzetek, amikor az ember a palackozottat választja.

Nem mindegy, milyen vizet iszunk 

A döntés nagyban függ attól, hogy a világ mely pontján, milyen körülmények között élünk. Kérdésünkre csaknem ezer válasz érkezett, olvasóink 84 százaléka pedig csapvizet fogyaszt, ami amellett, hogy jóval olcsóbb, mint a palackozott kivitel, jóval kevesebb hulladékkal is jár. Emellett szempontként merült fel a víz íze, valamint a benne található különböző anyagok mennyisége is.

„Most szoktam át a csapvízre, pedig nálunk visszaveszik a palackot, de már elég volt a sok cipelésből. A munkahelyemen adagoló van, ami szűri és hűti is a vizet, készít szódát, de az is csapvíz.”

Nálunk szerencsére finom a csapvíz” – írta egy olvasónk, majd egy másik hozzátette: Évtizedek óta kizárólag csapvizet iszom.”

Előfordul olyan is, amikor valakit a saját tapasztalatai győznek meg arról, hogy váltania kell: Télen a kint felejtett ásványvíz éjszaka a mínusz 6 fokban sem fagyott meg. Azért ezen elgondolkodtam.”

Szerencsére egyetlen palackot akár évekig is használhatsz
Szerencsére egyetlen palackot akár évekig is használhatszljubaphoto / Getty Images Hungary

És bár sokak számára a palackozott víz egyfajta kényelmet jelent, hiszen bárhol lehet kapni, a minőségük majdnem azonos, indulás előtt pedig nem kell átgondolni, hogy hol tölti újra a kulacsát az ember, mégis van olyan olvasónk, aki nem a kényelmi szempontok alapján döntött az ásványvíz mellett:

„Nálunk nem innátok meg a csapvizet, olyan szaga van. Pedig egy vízszolgáltató kútja van az utcánk végében. Azt várná az ember, hogy ez jó lesz, de már többen mondták, hogy túl töményen kapjuk a klórt, amit beletesznek!”

Teljesen érthető, ha így nem szívesen kockáztat az ember. Volt olyan hozzászóló is, aki szerint viszont nem kéne elvárni, hogy a világ jelentős vízkészlete fogyasztható legyen az emberek számára, hiszen a teljes készlet mindössze 3 százalékát használjuk ivóvízként. Örök érvényű igazság ez alkalommal sem született. Legközelebb megnézzük, mit gondolnak a Dívány olvasói, oké-e a náthás gyereket oviba vinni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra