Ezt edd vesekő ellen

A vesekő kialakulását gyakran a helytelen táplálkozás okozza. Néhány hasznos – és a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem szigorú – étrendi megszorítással segíthetsz a problémán.

A vesekő a vizelettel együtt kiválasztódott ásványi anyagokból keletkezik. Ha ezek az anyagok a kelleténél nagyobb mennyiségben vannak jelen a vizeletben, felhalmozódnak, és kristályos megkeményedéshez vezetnek. A változatos, vitaminokban és zöldségekben-gyümölcsökben gazdag étrend azonban megelőzheti a kő kialakulását – magyarázza dr. Brian Eisner, a Massachusettsi Általános Kórház szakorvosa.

Kerüld az oxalátban gazdag ételeket

A legfontosabb, hogy vesekő esetén kerüld az oxalátban gazdag ételek fogyasztását, a kövek 85 százaléka ugyanis kalcium-oxalátból képződik. Jellegzetes oxalátdús tápláléknak számít például a (főtt) spenót, a sóska, a rebarbara, a mandula, a rizskorpa, a héjában sült burgonya és a bab. Eisner szerint fontos megnézni, valójában mekkora koncentrációban található oxalát az egyes ételekben. A felsoroltak valóban magas oxaláttartalmúak. Más ételekben viszont, például az eperben, amit sokan szintén ártalmasnak tartanak a vesekő kapcsán, csupán elenyésző mennyiségben van jelen, ezért nyugodtan fogyaszthatod. Általánosságban érdemes óvakodnod azoktól az ételektől, amelyek 100 grammja több mint 75 mg oxalátot tartalmaz.

Ezt edd vesekő ellen
Ezt edd vesekő ellen10'000 Hours / Getty Images Hungary

Szintén fontos a megfelelő mennyiségű kalcium fogyasztása – minél kevesebb kalcium található ugyanis a vizeletben, annál jobban megnő az oxalát mennyisége. Érdemes természetes forrásból, például alacsony zsírtartalmú tejből és tejtermékekből, és nem kalciumtablettákból beszerezned a kellő mennyiséget.

Kevesebb só, hús, és több folyadék

A sófogyasztást és az állati fehérjék fogyasztását is érdemes mérsékelned. Ha túl sok sót eszel, a felesleges mennyiség kicsapódik a vizeletbe, ezért igyekezz napi 2300 milligrammnál nem többet fogyasztani. Az állati fehérjék szintén segítik a vizelet elsavasodását, ezért napi két adagnál ne egyél több húst.

Igyál minél több folyadékot, legalább két-három litert naponta. Érdemes kerülnöd a cukros üdítőitalokat, amelyek szintén segíthetik a vizeletkristályosodást. A limonádé ellenben a kutatások szerint akadályozza a vesekőképződést, miként a tea, a kávé, a sör, a bor és a narancslé is csökkenti a kialakulás esélyét.

Vesekőügyben érdemes kipróbálni a DASH-diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension = étrend a magas vérnyomás megállításának elősegítésére), amely elsősorban a vérnyomásszint csökkentésére lett kitalálva, de vesekő ellen is kiváló. Ez az étrend zöldségekben, gyümölcsökben, alacsony zsírtartalmú tejtermékekben, természetes élelmi rostokban, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, hozzáadott cukrokban szegény.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek