Milyen benyomást keltenek a piros háttér előtt pózoló férfiak?

GettyImages-673114834

Az egyik leggyakoribb és talán legtöbbet kutatott tévedésünk az, hogy a vonzó embereket automatikusan jó embereknek is tartjuk. Rögtön azt feltételezzük róluk, hogy szerethetőbbek, megbízhatóbbak, intelligensebbek, mint mások. Ez számos helyzetben előnyt jelenthet, de néha bizony balul sülhet el. Mutatjuk, hogy mikor.

„Régóta foglalkoztat, hogy az emberek miként formálják az első benyomásaikat. A szín pedig egy olyan fogódzó, amelynek komoly jelentősége van ebben a folyamatban” – nyilatkozta a PsyPost újságírójának Nicolas Pontes, a Queenslandi Egyetem oktatója, aki kollégáival arra volt kíváncsi, hogy milyen hatást vált ki a nőkből, ha egy férfihoz a piros színt társítják.

A szingli nőknek inkább bejön

A tanulmány első két vizsgálatába összesen 1009 heteroszexuális, 18-50 év közötti nőt vontak be. Az volt a feladatuk, hogy becsüljék meg, mennyire tartanak vonzónak férfiakat a róluk készült fotók alapján. A képek egyik részén piros, a másik részén fehér háttér előtt álltak a férfiak. A kutatók azt találták, hogy az egyedülálló nők vonzóbbnak ítélték meg a piros háttér előtt pózoló személyeket, mint azokat, akik fehér háttér előtt helyezkedtek el. A férjnél lévő nők esetében azonban ezzel ellentétes eredmények születtek. 

Elkerülést is kiválthat a vonzóság túlhangsúlyozása

Pontes és munkatársai harmadik vizsgálatában 412 férjezett nő vett részt. Arra derült fény, hogy azok a nők, akiknek piros háttérrel ellátott képeket mutattak férfiakról, gyakrabban idéztek fel az elköteleződésükre és a házasságuk fenyegetettségére utaló kifejezéseket. A szerzők – túlzásnak tűnő – következtetése szerint a piros szín elkerülő viselkedést vált ki azokból a nőkből, akiknek van férje, hogy megőrizzék a párkapcsolatukat. 

Imádja a piros ruhadarabokat
Imádja a piros ruhadarabokatJag Images / Getty Images Hungary

Ha pincér vagy, gondold meg, milyen ruhát hordasz

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy az általuk prezentált eredményeknek nagy relevanciája lehet a személyek közötti kapcsolatok terén, a munka világában, a reklámpszichológiában vagy éppen a vendéglátásban. Ha például egy házaspár egy étteremben vacsorázik, és egyszer csak megjelenik egy piros egyenruhába öltözött vonzó felszolgáló, akkor az potenciális fenyegetést jelenthet a kapcsolatra nézve, így előfordulhat, hogy végül kevesebb borravalót kap a pincér.  

Én azonban aligha tartom reálisnak ezt az okfejtést, hiszen semmi sem indokolja, hogy egy laboratóriumi helyzetből (képek nézegetése) következtetni lehessen egy való életben zajló szcenárióra. Másrészt azt is érdemes látnunk, hogy az emberek jó része nem esik kétségbe attól, ha másokat is kívánatosnak talál, mert megtanulta elfogadni és kezelni a vonzalmait. Tehát nem túl hihető, hogy egy piros zakó vagy egy ing önmagában romba döntene egy párkapcsolatot. Ha ezt így gondolnánk, meglehetősen alábecsülnénk a benne szereplő felek döntési képességét

Azért csak óvatosan azzal a pirossal 

Abban mindenesetre a kutatás alapján lehet valami, hogy előfordulhatnak olyan szituációk, amelyekben nem érdemes a vonzóságodat túlhangsúlyozni, mert az egyrészt negatív reakciókat válthat ki másokból, másrészt nem azokat a kvalitásaidat segít közvetíteni, amelyek az adott helyzetben igazán számítanának. Érdemes ezért körültekintően megválasztani a szettedet, amikor állásinterjúra, vizsgára vagy nyilvános szereplésre készülsz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek