Ilyenkor jobb inkább kihagyni a karácsonyi vendégséget

Az adventi hajtás után sokan robbannak le karácsonyra, hiszen az ünnepekre lemerül a szervezet, és könnyebben kapunk el egyes betegségeket.

Ilyenkor el kell döntenünk, érdemes-e átmennünk a rokonokhoz, barátokhoz karácsonyozni, vagy inkább otthon pihenjünk pár napot a teljes felgyógyulásig. Dr. Vancsura Zoltán, a Duna Medical Center belgyógyász szakorvosa sorra veszi, milyen tünetek mellett érdemes ágyban maradni, és hogyan készülhetünk fel erre az időszakra.

Mi történik a testünkkel?

A téli időszakban a felső légúti betegségek, így a nátha, a garat-, hörgőgyulladás, a tüdőgyulladás gyakoribbá válnak, hiszen csökken a levegő páratartalma, a száraz levegő kedvezőtlen hatású a nyálkahártyáinkra, emellett a hideg levegő belégzése csökkenti a nyálkahártyáinkon működő immunsejtek működését. A vitaminhiány is könnyebben alakul ki, mivel kevesebb friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, ez szintén csökkenti immunrendszerünk aktivitását, így nagyban csökkenhet a szervezet védekezőereje. Kevesen tudják, de a felső légúti kórokozók gyakran okozhatnak gyomor- és bélhurutot, hányingert, hasmenést.

Veszélyes advent?

A hideg miatt növeljük az elfogyasztott kalóriák számát, ezzel együtt csökken az aktivitásunk, hiszen az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk sokat ülni a négy fal között, ez pedig könnyen súlygyarapodáshoz vezet. A passzív életmódhoz hozzájön még az is, hogy a vendégjárás alkalmaival sok nehéz, zsíros ételt és általában alkoholt is fogyasztunk, és valljuk be, előfordul, hogy túlesszük magunkat. Gyakoribbá válik a gyomorhurut, az epehólyag-gyulladás, de ilyenkor fokozódnak a refluxbetegség tünetei, rosszabb esetben hasnyálmirigy-gyulladás is kialakulhat a felborult étrend és más tényezők miatt. A kedvünk sem feltétlenül jó ebben az időszakban, hiszen kevés a napfényes órák száma, a téli időjárás miatt az is előfordulhat, hogy bár világos van, napokig nem látjuk a napot. Ilyenkor megfigyelhető, hogy kevesebbet mozgunk, kedélytelenné válunk. Sokszor az étkezésekben keressük az élvezetet, pedig ilyenkor egy séta a levegőn sokkal többet segítene. A nagy készülődés során nő a balesetek száma is, nemcsak az utakon, de a konyhában is, vagy a karácsonyfa állítása során.

Van, hogy jobb inkább otthon maradni
Van, hogy jobb inkább otthon maradnimediaphotos / Getty Images Hungary

Mikor ne induljunk el otthonról?

Természetesen egy kisebb nátha még nem jelent komoly veszélyt környezetünkre, ezzel bátran elindulhatunk. A torokfájdalom, kínzó köhögés vagy a láz, hasmenés azonban súlyosabb fertőző betegségekről árulkodhat, ilyenkor saját magunk és környezetünk védelme érdekében jobb, ha lemondjuk a látogatást, különösen, ha kisgyermekes családokat vagy idősebbeket látogatnánk.

Mivel készüljünk az ünnepekre?

Az otthoni gyógyszeres fiókban érdemes tartani lázcsillapítót, orrspray-t, multivitaminokat, köhögéscsökkentő szirupot, váladéklágyító készítményeket, hányinger-csillapítót, hasfogót és puffadásgátlót is. Hasznos, ha tartunk otthon maszkot és a folyékony kézfertőtlenítőt is. A konyhában legyen sok gyümölcs, de készüljünk gyömbérrel, gyógynövényes teával, savanyú káposztával is, ezek mind könnyíthetik az emésztést.

Általános ünnepi szabályok

Természetesen a karácsony a szereteten és az együtt töltött időn kívül a finom ételekről is szól, ezért nem kell senkinek kihagynia az ünnepi menüt, de fontos, hogy ilyenkor is mértékletesen étkezzünk, fogyasszunk sok folyadékot, főleg teát és vizet, ne magas cukor- vagy alkoholtartalmú italokat. Ezek mellett fogyasszunk naponta multivitamint, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt. Fontos, hogy télen is maradjunk aktívak, menjünk el sétálni a családdal, vagy válasszunk sportosabb programokat a két ünnep között.

Mossunk gyakran kezet fertőtlenítő hatású folyékony szappannal, ezeket kis kiszerelésben magunknál is hordhatjuk. Felületi fertőtlenítőkkel mossuk le gyakran a kilincseket, fertőtlenítsük otthon az illemhelyiséget. Ami pedig talán a legfontosabb, figyeljünk oda a másikra, főleg az egyedül élő családtagokra, barátokra, hogy mindannyian egészségesen és szeretetben tölthessük el az év legszebb ünnepét!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek