Ezért egészségesebb a kutyások szíve

A kutyatulajdonosok egészségesebb szívvel élnek – derítette ki egy friss kutatás.

A négylábú kedvencek testi és lelki egészségre gyakorolt pozitív hatását sokan bizonyították már. Egy amerikai, olasz és cseh szakemberekből álló csapat most arra kereste a választ, milyen hatással van a kutyatartás a gazdik szívének egészségére – számol be a kutatásról a Harvard Medical School.

Egészségesebbek azok, akik kisállatot tartanak

A tudósok egy korábbi, 2013–2014-es brnói kutatás eredményeit vették alapul, amelyben 1800 felnőtt állampolgár szívének és érrendszerének állapotát vizsgálták meg. A résztvevőket – akiknek a kutatás idején 42 százaléka tartott állatot, 24 százalékuk kutyát – a kutatók az Amerikai Szív Egyesület (AHA) által felállított 7 szívegészségi tényező alapján hasonlították össze. Ezek a testtömegindex, az étrend, a vérnyomás-, a vércukor- és a koleszterinszint, illetve az, hogy az illető mennyit mozog, és dohányzik-e.

A kutatók úgy találták, hogy azok, akik bármilyen háziállatot tartanak, egészségesebben étkeznek, többet mozognak, és alacsonyabb vércukorszinttel rendelkeznek, mint azok, akiknek semmilyen kiskedvencük nincs. A kutyatulajdonosok azonban még ennél is jobb eredményeket értek el a hét kritérium alapján. A szakemberek úgy gondolják, a kutyatartással járó állandó séták segítenek a szív egészségének megőrzésében, de a pszichés hatások sem elhanyagolhatók. A kutyák és gazdáik közötti érzelmi kapocs ugyanis kiváló stresszoldó, és nagyban csökkenti a szívproblémák kockázatát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra