7 dolog, ami a rendszertelen vérzés hátterében állhat

Rendszeres ciklus mellett is előfordulhat, hogy két menstruáció között pár napig pecsételő vérzést tapasztalnak a nők. A vérzés mögött állhat stressz, gyógyszer, de akár súlyos fertőzés is, ezért is fontos, hogy odafigyeljünk a jelekre és szakemberhez forduljunk.

Dr. Diker Binyamin, a Duna Medical Center nőgyógyász szakorvosa sorra veszi az okokat, ami miatt a normál vérzés mellett előfordulhat a jelenség.

 #1 A korral jár?

A menstruáció első éveiben nem mindig rendszeres a vérzés, idő kell, hogy beálljon, ezért sokszor nehéz eldönteni, hogy pecsételésről van-e szó, vagy a ciklus zavaros még. A másik időszak, amikor hasonló tünetek előfordulhatnak, a menopauzát megelőző néhány év. Ez a változó kor egyik jele, de érdemes ilyenkor is nőgyógyászhoz fordulnunk.

#2 Lelki okok

Stressz miatt is jelentkezhet a ciklusok közötti vérzés. A depresszió, a szorongás, aggodalom, álmatlanság mind okai lehetnek annak, ha felborul a belső rend, de a pecsételést okozhatja akár a hirtelen súlyvesztés vagy növekedés, betegség vagy rossz étrend is. A menstruációs ciklus helyes működéséhez ösztrogén és progeszteron hormonra van szükség. A stresszfaktorok felelősek a kortizol nevű hormon fokozott termeléséért, amely csökkenti a fenti két hormon kibocsátását, ez zavart okoz, ennek következménye lehet a gyengébb, pecsételő vérzés.

#3 Fizikai okok

Ha szexuális együttlét után közvetlenül jelentkezik a vérzés, mindenképpen forduljunk nőgyógyászhoz, hiszen okozhatja méhszájseb, méhnyakpolip is. Számos fertőzés is állhat azonban a vérzés mögött, ezekhez gyakran társul láz, alhasi fájdalom és kellemetlen szagú folyás is. A fertőzés lehet bakteriális vagy szexuális úton terjedő, ezért nagyon fontos, hogy kivizsgáltassuk magunkat és a megfelelő kezelést kapjuk. Az ilyen jellegű megbetegedésekre általában antibiotikumot írnak fel a rendelésen.

#4 Fogamzásgátló okozhatja?

A nők felénél jelentkezik ciklus közti vérzés, amikor fogamzásgátlót kezdenek szedni, ez azonban két-három hónap után elmúlik. Ilyenkor nem kell abbahagyni a gyógyszer szedését, csak akkor, ha három hónap után is tart a jelenség. Ebben az esetben azonban érdemes nőgyógyásszal konzultálni a további védekezési lehetőségekről.

#5 Daganat is lehet?

A jóindulatú méhdaganat (fibromióma) jele is lehet a két menstruáció közötti vérzés, ez a daganat elhelyezkedésétől és méretétől függ. A kezelése eltérő lehet, ezt a nőgyógyász határozza meg, függ a tünetektől, a páciens korától, és attól is, hogy családtervezés előtt vagy után kell-e megkezdeni a terápiát. Ez lehet gyógyszeres, műtéti, amelynek során eltávolítják a méhizom rostjait, amelyből a daganat keletkezik, legrosszabb esetben pedig a méhet is el kell távolítani. Rosszindulatú daganat, például a méhtestrák is okozhat menstruáció közti vérzést, ha ez néhány napnál tovább tart és nem a ciklus közepén van, keressük fel a nőgyógyászunkat, aki a szövettani eredmény után meghatározza a kezelés módját.

Járj utána a problémának, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés
Járj utána a problémának, hogy ne érjen kellemetlen meglepetésAaronAmat / Getty Images Hungary

#6 Terhesség alatt

A nők 20 százaléka tapasztal az első trimeszter alatt vérzést, ez párosulhat szédüléssel és hasi fájdalommal is. Ilyenkor nagyon fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljunk! Ez természetesen nemcsak az első háromra vonatkozik, hanem a terhesség teljes tartamára.

#7 A pluszkilók is okozhatják

A zsírszövetek ösztrogént állítanak elő. Túlsúly esetén a magas ösztrogénszint a méhnyálkahártya jóindulatú burjánzását is okozhatja, amelynek tünete lehet a ciklus közti vérzés, ebben az esetben ez nemcsak pecsételő, hanem elhúzódó és erős vérzést jelent.

Ha rendszertelen, két menstruáció közötti vérzést tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A nőgyógyász először a vérzés gyakoriságáról kérdez, majd arról, mikor kezdődött, esetleg szexuális aktus után jelentkezett-e. Fontos, hogy más tüneteket, lázat, hasi fájást vagy szédülést tapasztaltunk-e, vagy szedünk-e fogamzásgátlót, milyen gyakran használunk tampont, és hogy mikor voltunk utoljára nőgyógyászati vizsgálaton. Ezek után ultrahangos vizsgálat következik, amely során a méhet, a petefészkeket és a méhnyálkahártyát nézi meg az orvos, tükörrel pedig a méhnyakat és a hüvelyt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra