Ezen változtass, hogy igazán sokáig élhess

Egy kutatás úgy találta, kisebb a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál kockázata azoknál, akiknek jól meghatározott céljai vannak az életben.

Sokszor hangoztatott állítás, hogy boldogabb az ember, ha van miért élnie, ha vannak olyan pozitív életcéljai, amelyeket szeretne elérni. A Harvard orvosi karának munkatársai által végzett kutatás azt bizonyítja, hogy a célok nemcsak a boldogsághoz segítenek hozzá, de a szívbetegség és az amiatt történő korai elhalálozás esélyét is csökkentik.

Csökken a szívbetegség kockázata, ha vannak céljaid

A tudósok mintegy 7000, ötven év feletti amerikai férfit és nőt kérdeztek ki céljaikról, majd követték nyomon egészségi állapotukat majdnem egy éven keresztül. Az életcélokat tág értelemben definiálták – magyarázza Eric Kim viselkedéskutató, a tanulmány első szerzője. Van, akinek a családi élet boldogsága, másoknak az embertársaikon való segítés, megint másoknak egy szakma vagy hobbi területén való kiemelkedő teljesítmény számít elérendő célnak. A lényeg, hogy olyan dolog legyen, amelynek elérésére szándékosan törekednek az emberek, és irányt ad az életüknek.

Tovább élsz, ha vannak céljaid
Tovább élsz, ha vannak céljaidRoss Woodhall / Getty Images Hungary

A kutatás úgy találta, hogy a nyomonkövetési idő alatt jóval kisebb eséllyel hunytak el szív- és érrendszeri betegségek következtében azok a megkérdezettek, akik úgy nyilatkoztak, komolyabb céljaik vannak az életben. Hasonló összefüggésre derült fény a hematológiai megbetegedések és az emésztőszervi bajok okozta elhalálozással kapcsolatban is. A rák és a légúti betegségek esetén viszont nem találtak efféle kapcsolatot.

Kevésbé stresszelsz és jobban odafigyelsz magadra

Vajon miért élveznek nagyobb védelmet azok, akiknek komoly céljaik vannak? Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy jobban ügyelnek az egészségükre – többet mozognak, gyakrabban járnak orvoshoz, odafigyelnek arra, hogy mit esznek – azok, akik úgy gondolják, hogy van miért élniük. Emellett bizonyítottan jobban tűrik a stresszt, illetve kevésbé lesznek depressziósak is, és ez szintén csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A stresszmentes életmód a gyulladásoktól is megvédi a szervezetet, amik szintén kapcsolatba hozhatók a szívproblémákkal.

Ha úgy érzed, nem találod életed célját, érdemes lehet új dolgokat kipróbálni, ajtót nyitni korábban nem próbált, új lehetőségek előtt. Ha céltalannak, kilátástalannak gondolod az életet, érdemes lehet terápiás szakember segítségét kérni, hogy túltedd magad a lelki gondokon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra