Ezért kell néha önzőnek lenni

Ha valakivel közös döntést hozunk – például arról, hogy milyen filmet nézzünk meg vagy melyik étterembe menjünk vacsorázni –, először el kell döntenünk, hogy nekünk magunknak mi a fontosabb: hogy a saját akaratunk szerint alakuljanak a dolgok, vagy hogy a másik embernek minden szempontból jó legyen.

Ha két ember egyaránt önző vagy önzetlen módon viselkedik, a végső döntés a lehető legtávolabb fog állni attól, amit eredetileg szerettek volna. A Psychology Today boncolgatja, hogy mikor legyünk önzők és mikor engedjünk a másiknak.

Állj ki azért, amit szeretnél

Egy kutatás résztvevőivel megnézettek egy videógyűjteményt, majd az alanyoknak egyenként értékelniük kellett a klipeket az alapján, hogy melyiket mennyire élvezték, de előtte kérdőíves módszerrel azt is tesztelték, hogy melyik résztvevő mennyire önző. Két héttel később visszatértek a laboratóriumba, hogy párokba osztva válasszanak egy videót, amit közösen néznek meg. Ha a pár mindkét tagja egyformán önző vagy önzetlen volt, nagyobb eséllyel választottak olyan videót, ami mindkét fél ízlésétől távol állt, mint azok a párok, ahol az egyik fél önzőbb volt a másiknál.

Miért döntenek így az emberek? Michael Lowe, a tanulmány szerzője szerint a hasonló temperamentumú emberek általában elkezdik megvitatni a kérdést. Két önző ember esetében például mindketten előadják a valódi preferenciájukat, azonban a másik ajánlatát nem fogadják el. Mivel egyikőjük sem enged a másiknak, végül egy harmadik, kompromisszumos lehetőséget választanak, amit mindketten képesek tolerálni, de egyiküknek sem az első választása. Az önzetlen emberek pedig általában olyan javaslatokat tesznek, amire szerintük a másik fél vágyik, azt azonban hajlamosak túlbecsülni, hogy a másik preferenciája mennyiben különbözik attól, amit ők maguk szeretnének. Emiatt sokszor olyan lehetőségeket ajánlanak fel, ami jóval távolabb áll a kívánt eredménytől, mint amennyire valóban szükség lenne.

Sok esetben segít, ha kitartasz az akaratod mellett, de ne ess át a ló túloldalára
Sok esetben segít, ha kitartasz az akaratod mellett, de ne ess át a ló túloldaláraMangoStar_Studio / Getty Images Hungary

A kutatók szerint érdemesebb ragaszkodni a saját elképzelésünkhöz – de természetesen nem szabad túlzásba esni. Ha például vacsorázni indulunk, gyakran hagyjuk, hogy az étteremről a másik döntsön, hiszen ezzel is a párunk kedvébe járunk. És megvan az esély arra is, hogy legközelebb az általunk választott hely lesz a befutó. Természetesen egy ilyen döntésnek nincs különösebb következménye, mint ahogy a kutatás során hozott döntéseknek sem. Emiatt előfordulhat, hogy komolyabb döntések meghozatalára nem vonatkozik ez a módszer. A hétköznapi választások alkalmával viszont érdemes szem előtt tartani ezt a mintát, hiszen sokszor hiába próbálunk a másik kedvébe járni, ezzel épp az ellenkezőjét érjük el.

Vannak emberek, akik számára nehézséget okoz, hogy bizonyos helyzetekben önző módon viselkedjenek. És annak ellenére, hogy érdemes megtanulni érvényesíteni a saját érdekeinket, sokszor könnyebbséget jelent, ha valaki átveszi az irányítást az adott helyzetben. Ha azt látod, hogy a párodnak mindegy, hogy melyik filmet nézitek meg este, nyugodtan ajánld azt, amelyikhez neked van kedved.

Oszd meg másokkal is!
Mustra