Túl sok a megbízhatatlan kutatás - véli a kutatók közel 40 százaléka

Az információk, adatok folyamatos növekedése és ezek hitelességének megkérdőjelezése egyre csak növeli a kutatók terhelését, derül ki egy friss tanulmányból.

Az Elsevier jelentéséből kiderül, hogy egy májusi felmérésben több mint 3000 kutató vett részt, márciusban pedig 1500-an adtak választ a kérdésekre. Az eredmények szerint a kutatók jelenleg közel ugyanannyi időt töltenek egy-egy tudományos cikk felkutatásával, mint amennyi időt a tényleges feldolgozására szánnak.

Felhígul a tudomány 

Hetente átlagosan négy órát vesz el a kutatók életéből, amíg megtalálják azt az anyagot, amire éppen szükségük van. Ennél alig több, nagyjából öt órát töltenek a nehezen felkutatott cikkek olvasásával, ez az arány pedig az idő múlásával egyre csak romlik. 2011 és 2019 között a kutatók átlagosan 10 százalékkal kevesebb cikket olvastak, de 11 százalékkal több időt töltöttek az információk felkutatásával. Míg a kutatók 62 százaléka megbízhatónak tartja az általuk olvasott kutatási eredmények többségét, 37 százalékuk csak az információk egy részét tekinti biztos forrásnak. Éppen ezért a kutatók olyan módszerek kidolgozásán munkálkodnak, amelyek növelik az általuk használt információk megbízhatóságát, ezzel csökkentve a munkaterhelésüket.

Fontos lenne az információk hozzáférhetősége és megbízhatósága
Fontos lenne az információk hozzáférhetősége és megbízhatóságaREB Images / Getty Images Hungary

Jelenleg ugyanis a kutatók 57 százaléka alaposan ellenőrzi az olvasottakat, 52 százalékuk más, megbízható forrásokat keres, 37 százalékuk pedig kizárólag olyan tudósoktól származó információkkal dolgozik, akiket maga is ismer és megbízhatónak tart. A megkérdezettek 41 százaléka szerint a gyenge minőségű kutatások fokozott hozzáférhetősége nagy problémát jelent, 28 százalékuk szerint pedig a nyilvánosság számára elérhető rengeteg információ is nehezíti a kutatók helyzetét.

„A kutatóknak minden eddiginél keményebben kell dolgozniuk azon, hogy hiteles információkra tudják alapozni a tanulmányaikat – magyarázza Adrian Mulligan, az Elsevier kutatási igazgatója. – Noha a legtöbb kutatási eredmény megbízható, aggodalomra ad okot, hogy a tudósok nagy része mégsem támaszkodhat akármelyik információra.” A kutatási eredmények egyre növekvő volumene ellenére fontos lenne a minőségre továbbra is figyelni, ezzel segítve a tudósok értünk végzett munkáját. A megfelelő módszerek kifejlesztésében a vállalat szintén a kutatók tapasztalataira támaszkodik majd.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek