Van, aki genetikailag alkalmatlan a bulizásra

Vannak emberek, akiknek a megszokottól eltérően működik a biológiai órájuk: este 8-kor simán elalszanak, kora hajnalban pedig kipihenten ébrednek.

A Kaliforniai Egyetem kutatói vizsgálták a jelenséget, az eredmény szerint pedig 300-ból legalább egy felnőtt küzd a korai alvásfázis szindrómával. Ennek legjellemzőbb tünete, hogy az egyén már este 8 óra körül elalszik, kora hajnalban pedig teljesen kipihenve ébred – írja a Study Finds.

Valószínűleg genetikai okai vannak 

A korai alvásfázis szindróma lényege, hogy a test biológiai órája, vagyis a cirkadián ritmus a megszokottól eltérően működik. A szervezetben hamarabb szabadul fel az alvásért felelős melatonin hormon, korábbra hozva ezzel a lefekvés és az ébredés idejét is. Fontos azonban tudni, hogy a szindróma nem egyenlő a kor előrehaladtával jelentkező korai ébredéssel, valamint a szorongás és depresszió okozta alvási rendellenességekkel sem.

„Miközben a legtöbbünknek nehezére esik hajnali 4-5 óra körül felkelni, a korai alvásfázis szindrómával küzdő emberek számára természetes, hogy ilyenkor kipihenten ébrednek” – magyarázza dr. Louis Ptacek, a kutatás vezetője. És bár a szindróma nappal nem okoz különösebb problémát, gyakran előfordul, hogy azoknak az embereknek, akiknek így működik a biológiai órájuk, az esti ébrenlét már nehezükre esik.

Te pacsirta vagy inkább bagoly vagy?
Te pacsirta vagy inkább bagoly vagy?blackCAT / Getty Images Hungary

A kutatók 9 éven keresztül vizsgálták 2422 ember alvási szokásait, közülük 12 esetben állapítottak meg korai alvásfázis szindrómát, és az is kiderült, hogy az ebben szenvedő embereknek legalább egy családtagja rendelkezik hasonló biológiai órával. A kutatók szerint egyébként átlagosan minden 300. embernél jelentkezik ez a szindróma, de az is igaz, hogy általában azok, akik késleltetett alvásfázis szindrómában szenvednek, vagyis későn fekszenek le és reggel nehezükre esik felkelni, gyakrabban fordulnak a problémával orvoshoz, hiszen ez jóval több esetben nehezíti meg a hétköznapokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek