Szorongó, magányos ember ne tinderezzen, ha jót akar

Az olyan társkereső alkalmazások miatt, mint a Tinder vagy a Bumble, több millió ember ismerkedési szokásai fenekestül felfordultak. Nem mindenki ért egyet azzal, hogy az elmúlt években jó irányba változtak volna a dolgok, az azonban biztos, hogy az applikációk használata veszélyes is lehet.

Vannak, akiket annyira beszippant az online párkeresés világa, hogy annak már a munka, a tanulás vagy a szociális életük látja kárát. A Study Finds beszámolója szerint az Ohiói Egyetemen végzett kutatások eredményei szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy a magány és a szorongás tüneteit diagnosztizálják azoknál, akik ráfüggnek az alkalmazásokra.

Kevesebb energia, több veszély 

Tény, hogy jobbra húzni valakit sokkal kevesebb időt és energiát igényel, mint a péntek esti buliban, bókok kíséretében megpróbálni felszedni, és még az esetleges elutasítás is kevésbé vág arcon. Érthető tehát, hogy több millió ember regisztrál ezekre az alkalmazásokra, azonban itt is érdemes a mértékletességre törekedni.

„Nem csak arról van szó, hogy a függők sokat használják a telefonjukat” – magyarázza Kathryn Coduto, a tanulmány szerzője. A kutatás során több résztvevő is arról számolt be, hogy az alkalmazások használata miatt romlott az iskolai vagy munkahelyi teljesítményük, emiatt pedig sokszor komoly bajba is kerültek, hiszen a feladataik elvégzése helyett folyamatosan a társkereső appot bújták.

A tanulmány szerint az sem ritka, hogy valaki teljes mértékben képtelen abbahagyni az alkalmazás használatát. Ezek az emberek rendszerint inkább teljesen kikapcsolják a telefonjukat, ha társasági életet élnek, hiszen enélkül képtelenek kiszakadni az online ismerkedés világából.

Érdemes tudatosan figyelni a határokra
Érdemes tudatosan figyelni a határokraMarco_Piunti / Getty Images Hungary

A kutatók 296 olyan egyetemistát vizsgáltak, akik legalább egy randiappot használtak már. A vizsgálatban a magány és a társadalmi szorongás mértékének feltérképezése volt a középpontban, valamint megvizsgálták azt is, hogy mennyire jellemző az alkalmazások kényszeres használata.

Az alanyok közül sokan beismerték, hogy negatív hatással volt a mindennapokra az applikáció használata, hiszen sokat romlott az iskolai és a munkahelyi teljesítményük is. És bár nem különösebben meglepő, de az eredmények szerint azok, akik hajlamosabbak a szorongás tüneteire, nagyobb eséllyel ismerkednek online, mint személyesen. Az eredmények közül talán az a legérdekesebb, hogy a társadalmi magány vagy a szorongás önmagában nem vezet kényszeres felhasználáshoz. A két tulajdonság együttes jelenléte viszont szinte minden esetben függőséget és negatív következményeket eredményezett.

A szerzők szerint az ilyen jellegű alkalmazások használatakor fontos, hogy tisztában legyünk az érzéseinkkel és hangulatunkkal, emellett pedig törekedjünk arra, hogy időkorlátot szabjunk a randiappok használatára.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek