Minden tizedik embernek volt már halálközeli élménye

Halálközeli élményekről (angolul near-death experience, NDE) általában a klinikai halálból visszahozott emberek számolnak be. Azonban a legfrissebb tanulmányok szerint az emberek mintegy 10 százaléka tapasztalt már hasonlókat.

A Neuroscience News számol be arról a tanulmányról, amely 35 ország adatait vizsgálta. A kutatás résztvevői jellemzően a testenkívüliség élményéről, sötét alagútról, halott rokonokkal való találkozásról számolnak be.

A legtöbben hasonló tapasztalatokról számolnak be

A kutatás résztvevői a halálközeli élmény során nem a megszokott módon érzékelték az idő múlását, a gondolat sebessége változott, kiélesedtek az érzékszerveik, emellett pedig jellemző a testenkívüliség érzése is. A vizsgálati csoport 1034 főből állt, akiket egy online felületen keresztül kérdeztek a halálközeli élményekről. A megkérdezettek közül 289 ember mondta, hogy vannak halálközeli tapasztalatai, közülük pedig 106-an voltak, akik a Bruce Greyson amerikai pszichiáter által létrehozott, 16 specifikus tünetet vizsgáló skála értékelése alapján is valódi halálközeli élményt tapasztaltak meg.

Azok, akik saját bevallásuk szerint átéltek már ilyesmit, jellemzően kellemetlen élményként emlékeztek vissza rá, azonban akik legalább 7-es értékkel rendelkeztek Grayson skáláján, többnyire kellemesnek ítélték meg a tapasztaltakat.

Neked is volt már halálközeli élményed?

Korábbi tanulmányokból kiderült, hogy összefüggés van a halálközeli élmények és a REM alvási fázis között. A REM alatt a szemek gyors mozgást végeznek, a végtagok izmai pedig az agy utasítására, átmenetileg képtelenek a mozgásra. A vizsgálatok alapján ekkor azok az agyi területek aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban, a dolgok megszervezésében vesznek részt. Az eredmények szerint azok, akik a Grayson-skálán legalább 7-es értéket éltek el, gyakrabban riadnak fel a REM alvási fázis alatt. Nem ritka egyébként, hogy ilyenkor hallucinációt és alvási bénulást tapasztalunk, amikre reggel már nem emlékszünk.

A klinikai halál állapotából visszatérő személyek hasonló tapasztalatokról számolnak be
A klinikai halál állapotából visszatérő személyek hasonló tapasztalatokról számolnak besdominick / Getty Images Hungary

„Azt már látjuk, hogy van összefüggés a REM alvási fázisból történő felébredés és a halálközeli élmények megtapasztalása között. És bár ez nem ok-okozati összefüggés, az eredmények mégis segítik a halálközeli élmény folyamatának megértését” – említi dr. Daniel Kondziella, a Koppenhágai Egyetem neurológusa. Dr. Kondziella azt is elmondta, hogy a mostani 10 százalékos előfordulási arány magasabb volt, mint a korábban végzett kísérletek esetében. A szakértők szerint ez azzal magyarázható, hogy több olyan emberrel beszéltek, akiket valóban sikerült visszahozni a klinikai halál állapotából.

Oszd meg másokkal is!
Mustra