Így ne halj meg hidegsokkban a strandon

A jéghideg vízben való úszás nem veszélytelen, sőt akár halálos kockázata is lehet. Segítünk, hogyan kerüld el a hidegsokkot.

Évente több száz ember halálát okozza a jéghideg vízben történő megmártózás, mert a szervezetben fellépő hirtelen változások még a fiatal, edzettebb, úszáshoz szokott személyek esetében is kockázatot jelentenek. A The Conversation arról ír, hogyan kerülhetjük el a veszélyeket.

A hidegsokkal van a baj

Amikor valaki hirtelen fagypont körüli hőmérsékletű vízbe ugrik, akkor a szervezete hidegsokkot kap: egyre szaporábban kezdi el venni a levegőt, kontrollálatlanul, zihálva kezd lélegezni, ami a tüdőbe kerülő nagy mennyiségű víz miatt akár fulladáshoz is vezethet. Emellett a hidegsokk a szívet is alaposan megdolgoztatja, könnyen szabálytalan szívverést okoz.

Szerencsére a hidegsokk megelőzhető, ha körültekintően, szervezetünket kellően felkészítve merülünk a vízbe. Mielőtt hosszabb időre belevetnéd magad a habokba, érdemes egymás után 6-szor 3 percig megmártózni a hideg vízben, úgy, hogy a fejedet nem meríted le a víz alá. Ezzel a felére csökkentheted a hidegsokk kockázatát.

Mártózz meg többször, mielőtt belemerülsz a jéghideg vízbe
Mártózz meg többször, mielőtt belemerülsz a jéghideg vízbeFotó: David Trood / Getty Images Hungary

Fontos, hogy bőröd mekkora felületen, illetve milyen hirtelenséggel érintkezik a hideg vízzel. A sokkhatás csökkentésének érdekében érdemes lehet búvár- vagy úszóruhában belemenni a vízbe. Könnyen hozzászoktathatod a bőrödet a hirtelen hőmérséklet-változáshoz, ha előzetesen hideg vizet spriccelsz magadra, illetve ha nem beleugrasz, hanem lassan sétálsz bele a vízbe.

Időre van szükség, hogy hozzászokj

Nagyjából egy percbe telik, mire bőröd érzékelőreceptorai hozzászoknak a hideghez. Ez alatt az idő alatt maradj egy helyben, esetleg kapaszkodj bele egy matracba vagy más úszó dologba. Olykor nehéz megállni, hogy ne kezdj el hirtelen úszni vagy mozogni a vízben, a szervezet természetes reflexei ugyanis hasonló veszélyhelyzet esetén gyors cselekvésre ösztönöznek. Ilyenkor tartsd csukva a szád, maradj a felszínen, és koncentrálj arra, hogy legyőzd a késztetést, ami hamarosan elmúlik.

Összegezve tehát: fő a türelem és a körültekintés. Ha nem ugrasz azonnal fejest a jéghideg vízbe, hanem megvárod, amíg hozzászoksz a hirtelen hőmérséklet-változáshoz, jócskán csökkentheted a veszélyt, és megakadályozhatod a sokkot.

Mustra