Ezért nem kéne szőrteleníteni odalent

Kultúránkban szinte természetes, hogy a nők (és egyre többször férfiak is) részben vagy teljesen szőrtelenítik intim testtájaikat. Vannak, akiknek kényelmesebb így, mások szerint higiénikusabb is a szőrtelen lét, megint mások a pornó miatt hiszik azt, hogy így kell kinézni. Ha ránk hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz, de nem árt tudnod, milyen veszélyeknek teszed ki magad a rendszeres szőrtelenítéssel.

A The Guardian és a Healthline nyomán mutatjuk, miért nem tesz jót az ottani szőrtelenítés, és általában mit érdemes tudni a fanszőrzetről. 

Mire jó a fanszőrzet?

Míg a haj, a szemöldök vagy a szempilla védő funkciója egyértelmű, a szeméremdombunkon és a nemi szervünk környékén tanyázó bunda funkcióját már nem mind tudnánk elsőre megmondani. Pedig van neki.

Részben hasonló, mint a fentebb említett szőrzeteké: véd a fertőzésektől és a külső környezet hatásaival szemben; mechanikai pajzsként és a szőrtüszők által termelt olajjal is a különböző kórokozókat igyekszik távol tartani.

Emellett kiemelkedő jelentőségű a szexualitásunk szempontjából is. Egyfelől a nemi érés indikátoraként működik: a szőrösödés az érési folyamat kezdetének egyik legbiztosabb jele, másrészt konkrét szerepe is van a jól működő szexuális életben. Egyes kutatások szerint a nemi szervek környéke a szőrzet miatt melegebb, így gyorsabban jövünk izgalomba, ráadásul a szőr itt egyfajta száraz síkosítóként is funkcionál. Ha nem bőr és bőr dörzsölődik egymáshoz, jóval kisebb a tapadás, azaz kevésbé lép fel súrlódás, dörzsölődés, ráadásul a szőrzettel fedett testtájak cirógatása szintén vágyfokozó hatású lehet, mert a szőrszálak tövénél tele vagyunk idegvégződésekkel. Szerepe lehet továbbá a nemi vágy felkeltésében kulcsszerepet vállaló feromonok hordozásában is.

Miért vágjuk akkor le?

Számtalan oka van annak, hogy egyre többen szabadulnak meg részben vagy egészben a fanszőrzetüktől.

A szőrtelenítésre mára komoly iparág épült: krémek, gyanták, borotvák és epilátorok mellett egyre újabb és újabb, hosszú távú megoldást is kínáló módszerek érhetők el. Az óriási kínálatban tényleg úgy érzi az ember, muszáj neki is beszállnia. A pornó egyre szélesebb körben való elterjedése szintén ebbe az irányba hat, a szereplők jelentős része (a nők csaknem mindegyike) teljesen csupaszon szerepel a vásznon, van olyan kapcsolat, ahol az itt látott példából elvárás lesz. Vannak, akik tisztábbnak érzik magukat, ha megszabadulnak a szőrtől, olyanok, akik szerint csupaszon kiélesednek az érzékek odalenn, ahogy olyanok is, akik orális szexet adó partnerükkel előzékenyek, amikor szőrtelenítenek. 

Olyanok is akadnak, akik valamilyen hormonális okból, egyéb egészségügyi probléma miatt erősebben szőrösödnek az átlagnál, emiatt érzik szükségesnek a kurtítást, ritkítást, esetleg a szőrzet teljes eltüntetését.

Miért baj, ha szőrtelenítünk?

A szőrtelenítés (végezzük testünk bármely részén is) stresszt jelent a bőr számára. A rendszeres dörzsölés irritációt, akár a bőr mélyebb rétegeiben kialakuló gyulladásos állapotot idézhet elő. Borotváláskor vagy gyantázáskor nemcsak a bőr természetes védőköpenyét károsítjuk, de sokszor olyan mikrosérüléseket is okozunk, amelyeken keresztül baktériumok és más kórokozók (Streptococcus, Staphyloccus vagy – a már egyes antibiotikumokra is rezisztenssé vált – Staphylococcus aures) juthatnak a testünkbe. A szőrtelenítéskor megkurtított szőrszálak szintén könnyen okozhatnak fájdalmas gyulladásos állapotot, aminek a kialakulását e testtájaink magasabb hőmérséklete és a szellőzés hiánya is elősegítheti.

Annak is megvan az előnye, ha hagyjuk nőni
Annak is megvan az előnye, ha hagyjuk nőniFotó: Adene Sanchez / Getty Images Hungary

Egyes kutatók szerint a frissen borotvált területeknek a herpeszfertőzésekkel szemben is jóval nagyobb a kitettsége, és a fentebb említett mikrorepedéseken könnyen jutnak a bőrbe a partner testén tanyázó egyéb kórokozók – akár a szexuális úton terjedő fertőzésekéi is. 

Mit tegyünk?

Érdemes átgondolnunk, vajon saját kényelmünk, a vélt jobb higiénia vagy a pornó és a reklámok által közvetített elvárás hat ránk, amikor szőrtelenítünk. Ha nekünk kényelmesebb így, akkor is igyekezzük ritkítani a szőrtelenítések alkalmait, és ha nem érezzük feltétlenül szükségesnek, elégedjünk meg a kurtítással és fazonírozással, a bikiniből kikandikáló szőrzet eltüntetésével.

Ha mindenáron szőrteleníteni szeretnél odalent is, az alábbi óvintézkedéseket érdemes megtenned, hogy minimalizálható legyen a kockázat. 

  • Moss kezet, és mosd meg a szőrtelenítendő felületet is, hogy csökkentsd a fertőzésveszélyt.
  • Ha borotvával vagy pengével szőrtelenítesz, fertőtleníts a szeánszok előtt, és cseréld rendszeresen a zsiletteket.
  • Használj kézitükröt. Ne vaktában dolgozz, mert könnyen sérülés lehet a dologból.
  • Figyelj oda: nem kell rohanni, nyugodtan, körültekintően dolgozz inkább, nehogy megvágd magad.
  • Nedvesíts. Ha borotválsz, csakis nedves felületen tedd, a száraz borotválás nagyon veszélyes tud lenni.
  • Használj kifejezetten erre a célra kifejlesztett termékeket.
  • Mindig a növekedési iránnyal párhuzamosan dolgozz.
  • Hidratálj, nyugtass. A frissen borotvált bőr érzékeny, de speciális kencékkel hűsítheted, fertőtlenítheted és hidratálhatod is.
  • Szőrtelenítés után kerüld a szűk ruhákat. Ha túl szoros az alsód vagy a bugyid, könnyen irritáció léphet fel.
  • Radírozz rendszeresen! Az elhalt bőrsejtek eltávolításával szintén a fertőzésveszélyt csökkented.
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.