18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ilyen sokáig fáj a szexuális visszautasítás

A szex a legtöbb párkapcsolatnak szerves részét képezi, és az okozza a legtöbb problémát és frusztrációt, ha a két fél igényei nem egyeznek.

Kutatások eredményei szerint a legtöbb pár hetente átlagosan 1-2 alkalommal bújik össze, de az ilyen szándékú közeledéseknek több mint a fele nem jár sikerrel. A British Psychological Society annak járt utána, hogy hat az elutasítás a párkapcsolatra.

Elégedettség a kapcsolatban

A kutatás során 115 heteroszexuális párt vizsgáltak, és arra kérték őket, hogy vezessenek naplót a szexuális életükről. Három héten keresztül a párok egymástól függetlenül jegyezték, hogy történt-e szexuális közeledés valamelyik fél részéről, és ha igen, sikerrel járt-e. Emellett beszámoltak arról is, hogy mennyire voltak elégedettek a szexszel és a párkapcsolattal általánosságban.

Nem kifejezetten meglepő, de az eredmények szerint növeli az elégedettséget a párkapcsolatban, ha fogadjuk partnerünk szexuális kezdeményezését vagy mi járunk sikerrel hasonló helyzetben, viszont nagyban hozzájárul az elégedettség csökkenéséhez, ha partnerünk visszautasítja a közeledésünket. Érdekes módon, aki visszautasítja partnere kezdeményezését, továbbra is elégedett az együttlétekkel.

Egy-egy alkalom nem számít, de azért figyeljünk egymásra
Egy-egy alkalom nem számít, de azért figyeljünk egymásraPeopleImages / Getty Images Hungary

A visszautasítás hatása

A kutatásban megvizsgálták azt is, hogy mennyire függ össze az emberek általános elégedettségével az, hogy éppen elutasította-e őket a partnerük. A megfigyelések szerint ha valakinek a kezdeményezése sikerrel járt, annak pozitív hatása 24 órán keresztül volt érezhető, az elutasítás azonban ennél akár kétszer hosszabb ideig is rá tudja nyomni a bélyegét az ember hangulatára. A pár döntési helyzetben lévő felének elégedettsége pedig kitartott akár 72 órán (azaz három napon) keresztül is, függetlenül attól, hogy elfogadó vagy elutasító volt-e.

Elsőre furcsának tűnhet, hogy az is növelheti a szexuális életünkkel való elégedettségünket, ha elutasítjuk párunk közeledését. A kutatók szerint ez az érzés nem a döntéshelyzetből adódik, hanem abból, hogy akárhogy is reagáltunk az ajánlatra, azt éreztük, hogy a partnerünk vonzónak tart. A felmérés értékelése alapján a szexuális közeledés kockázatos helyzetet jelent, hiszen a visszautasításból származó negatív érzések hosszabb ideig tartanak, mint a sikeres kezdeményezés öröme. Ez pedig akár hosszú távon is befolyásolhatja a partnerek közötti szexuális kapcsolatot.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek