Így kezeld a prosztatamegnagyobbodást

Születéskor a prosztata egy borsószem nagyságú mirigy. A gyerekkor folyamán a tömege enyhén növekszik, majd pubertáskor hirtelen újabb növekedésnek indul, végül nagyjából 25 éves korra teljesen kifejlődik. Ha ezután tovább nő, azt hívjuk jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnak (BPH-nak).

A BPH oka ismeretlen, és sok esetben egyáltalán nem igényel kezelést, a panaszok pedig enyhe formáiban akár gyógyszeres úton is megszüntethetők. Viszont általában jelentősen rontja az életminőséget, ezért a Harvard Medical School összegyűjtötte, mi mindenre érdemes figyelni a témával kapcsolatban.

Nem kell rögtön kétségbeesni 

Az esetek 50-60 százalékában a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás egyáltalán nem is okoz tüneteket, de vannak olyan esetek, amikor ez az állapot az élet több területére is rányomja a bélyegét. A jellemző tünetek a következők:

  • gyenge, szakadozó vizelés
  • gyakori vizelési inger, különösen éjszaka
  • hirtelen támadó vizelési inger
  • hiányos ürítés érzése

A tünetek miatt sokan fordulnak orvoshoz. A jó hír az, hogy a módszerek hatékonysága folyamatosan javul, a páciensek és az orvosok több gyógyszer közül választhatnak már. Vannak esetek, amikor sebészeti beavatkozásra van szükség, szerencsére ezek hatékonysága is fejlődik, a mellékhatások és szövődmények kockázata pedig csökken.

Más kis lépésekkel is nagy változás érhető el
Más kis lépésekkel is nagy változás érhető elAramyan / Getty Images Hungary

Nem túl súlyos esetekben az úgy nevezett watchful waiting, vagyis óvatos várakozás módszere is alkalmazható. Ez magában foglalja a rendszeres ellenőrzéseket, hiszen meg kell bizonyosodni arról, hogy nincsenek szövődmények, de emellett más kezelésekre szerencsére nincs szükség. Enyhébb tünetekre megoldást jelenthet az életmódváltás és bizonyos gyógyszerek kombinációja, műtéti beavatkozásra csak súlyos esetekben van szükség.

A tünetek enyhítése

• Sokan feszültek a gyakori vizelési inger miatt, ami stresszt jelent nekik. Próbáljuk ezt tudatosan csökkenteni: erre kiváló módszer lehet például a rendszeres meditáció vagy más relaxációs technikák.

• A gyakori vécéhasználat csökkentése érdekében célszerű több időt eltölteni a mosdóban: maradjunk addig, amíg azt nem érezzük, hogy a hólyagunk tényleg teljesen kiürült.

• Megoldást jelenthetnek bizonyos vényköteles gyógyszerek is, ezekről a szakorvos tud kellő tájékoztatást nyújtani.

• Kerüljük a folyadékfogyasztást az esti órákban, különös tekintettel az alkohol- vagy koffeintartalmú italokra, mert ezek befolyásolhatják a húgyhólyag izomtónusát, és ezzel hozzájárulnak a gyakoribb vizelési ingerhez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek