5 ok, ami a krónikus köhögés mögött állhat

A köhögés természetes emberi reflex, amitől nem kell megijedni. De ha napokig vagy akár hetekig is folyamatosan köhög valaki, akkor már krónikus köhögésről beszélünk, ami komolyabb egészségügyi problémák tünete is lehet.

A köhögés az emberi test védekezése a légáramba kerülő váladék, pollenek, baktériumok és egyéb káros anyagok ellen. Egyszeri köhögés jelentkezik olyankor, ha belélegzünk valamit, amit nem kéne, megfázás, influenza esetén pedig van, hogy egy-két napig is krahácsolunk. Van azonban olyan eset is, amikor ennél még hosszabb ideig, akár heteken át állandóan ránk tör a köhögés – ezt nevezzük idült vagy krónikus köhögésnek. A Harvard Health Publishing írása összegyűjtötte, milyen okok lehetnek a háttérben.

Az öt leggyakoribb kiváltó ok

Az idült köhögés gyakori probléma, ami megnehezíti az alvást, kimerültté tesz, gátolja a koncentrációt és a munkában is akadályozhat. A krónikus köhögés alapvetően a dohányosokat érinti a leginkább, a cigarettafüstben található káros anyagok ugyanis irritálóan hatnak a légutakra és a tüdőre. A probléma azonban nemdohányzók esetében is jelentkezhet, hiszen a különböző vegyi anyagok, pollenek és a szmog is káros hatással van a légzőszervekre.

A krónikus köhögésnek öt fő kiváltó okát különböztetik meg a szakemberek, ezeket vesszük sorra. 

Megkeseríti az életet
Megkeseríti az életetGeber86 / Getty Images Hungary

1. Hátsó garatfali csorgás

Az emberi orr több mint csupán szaglószerv: váladékkal borított nyálkahártyáján megtapadnak a légutakba jutó kórokozók, pollenek és szennyeződések, melyek nyállal keveredve a gyomorba kerülnek, vagy az orrváladékkal távoznak a szervezetből. Különböző vírusfertőzések, belélegzett káros pollenek és vegyi anyagok, illetve allergiák hatására, száraz levegő vagy folyadékhiány következtében az orrváladék termelődése fokozódik, állaga megváltozik. A felgyülemlett váladék a torkon keresztül csorog le, ennek csiklandozását főként éjszaka vízszintes helyzetben tapasztaljuk. Nappal általában kaparó, égető érzéshez és torokszárazsághoz vezet, ami szintén köhögésre ingerel.

A problémát leginkább szteroidos orrspray, illetve antihisztaminok segítségével lehet kezelni, de egyszerű, otthoni gyógymódok is segíthetnek, például forró vízpára belélegzése, vagy az orr napi többszöri átmosása sós víz vagy erre a célra kapható speciális sóoldat segítségével.

2. Asztma

Az asztma krónikus tüdőbetegség, amit a hörgők, vagyis a légcsőből a tüdőbe vezető nagyobb és közepes méretű légutak beszűkülése okoz. Kialakulásáért környezeti tényezők (allergén anyagok, füst, szmog, kórokozók) és genetikai hajlam egyaránt felelhet. A hörgők szűkülete akadályozza a légzést, ezért az asztmások úgy érzik, mintha nem kapnának rendesen levegőt. Az asztmás roham gyakran jár zihálással, szapora légzéssel és megnövekedett orrváladék-termelődéssel, de olyan eset is előfordul, amikor a kitartó, száraz köhögés az egyetlen tünet. Ez a köhögés főként éjszaka jelentkezik, de a nap bármely szakában előfordulhat, különösen káros anyagok belélegzése vagy megerőltetőbb fizikai aktivitás következtében.

Az asztma nem gyógyítható véglegesen, de folyamatos kezelés mellett a tünetek minimalizálhatók. Az orvosok tüdővizsgálattal állapítják meg, hogy asztma okozza-e az állandó köhögést. Ha a gyanú beigazolódik, a szakemberek hörgőtágítókat, spray-ket, gyulladáscsökkentő hatású inhalálást írhatnak fel gyógymódként.

3. Reflux

Reflux esetén a gyomorsav egy része visszaszivárog a nyelőcsőbe, és ez gyomorégéshez vezet. Kevesen tudják azonban, hogy a gyomorsav a légcsöveket is irritálhatja, és ezzel súlyos köhögést okozhat. A refluxos páciensek mintegy egyharmadánál nem jelentkeznek a gyomorban tapasztalható fájdalmak, helyette viszont állandó köhögést, visszatérő torokgyulladást és látszólag ok nélküli torokfájást tapasztalnak.

A betegség legkönnyebben röntgenes nyelőcsővizsgálat segítségével azonosítható. Nem minden esetben szükséges gyógyszeres kezelés, gyakran az étrend és bizonyos szokások megváltoztatása is segíthet. Kerülni kell a túlzott alkoholfogyasztást és a csokoládé, a koffein, a hagyma, a paradicsomszósz, a citrusfélék és a zsíros ételek fogyasztását. Evés után legalább két óráig nem szabad lefeküdni, elalvás előtt pedig igyunk folyékony savlekötőt. Megpróbálhatunk nem teljesen vízszintes pozícióban aludni, ami segít, hogy a gyomorsav lent maradjon. Ha a köhögés egy hétnél tovább tart, érdemes vény nélkül kapható gyomorégés elleni gyógyszerekkel próbálkozni, súlyosabb esetben viszont az orvos által felírt, erősebb hatású készítményeket kell alkalmazni. A reflux sikeres kezelése három-négy hétig is eltarthat.

4. Idült hörghurut

A hörghurut a hörgők gyulladása, aminek létezik akut, illetve elhúzódó tünetek esetén krónikus formája is. A gyulladás leggyakrabban a dohányzás, illetve különböző káros anyagok gyakori belélegzése folytán alakul ki, és állandó köhögéshez vezet. A tünetek megszüntetésének legegyszerűbb módja a dohányzás elhagyása és/vagy a környezetváltozás, de léteznek hörgőtágító gyógyszerek is, amik segíthetnek.

A légutak tartós beszűkülése a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) tünete is lehet, ami nem gyógyítható, de kezeléssel kordában tartható. A COPD tünetei közé tartozik a fokozott köhögés, a sűrű, sötét orrváladék képződése, a légszomj és a kimerültség.

Van, amikor az inhalátor a megoldás
Van, amikor az inhalátor a megoldásDrazen_ / Getty Images Hungary

5. ACE-gátlók mellékhatása

Az ún. ACE-gátlók vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, és gyakran írják fel őket szívpanaszokkal és magas vérnyomással küzdő páciensek számára. Bár nincs sok mellékhatásuk, a betegek 20 százalékánál a torkot csiklandozó, állandó száraz köhögés léphet fel, ami lehet, hogy csak három hónappal, sőt akár egy évvel a kezelés megkezdését követően jelentkezik. Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás lecserélni a gyógyszert más ACE-gátlóra, esetleg más típusú vérnyomácsökkentőre.

Ezekre figyelj

A vázolt öt fő okon kívül más is kiválthatja a krónikus köhögést, ezek közé tartoznak például a különböző tüdőbetegségek, a szamárköhögés, a szív- és érrendszeri problémák, a negatív környezeti hatások (például a szmoggal telített levegő), a stressz, illetve a tüdőrák. Bár a krónikus köhögés a legtöbb esetben nem súlyos, olykor komolyabb kezelést igényelhet. Ha vért vagy slejmet köhögsz fel, belázasodsz, nem kapsz levegőt, hirtelen veszítesz a testsúlyodból, étvágytalan vagy és gyorsan kifáradsz, mellkasi fájdalmaid vannak, zihálsz, alvás közben pedig állandóan izzadsz, keresd fel a háziorvosodat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek