Reggel vagy este jobb zuhanyozni? Most kiderül!

Számos apróság van, amelyek mentén az emberiség két nagy táborra tud szakadni. Az egyik ilyen kétségkívül a reggeli kontra esti zuhanyzás témája. Vannak, akik szerint muszáj lemosni magunkról a nap porát, és csak tisztán lehet pizsamába ugrani, míg mások elképzelhetetlennek tartják, hogy frissítő zuhany nélkül induljon a nap.

A témát feszegető cikkünk több szempontból megvizsgálta a kérdéskört. Felmerült, hogy a túlzásba vitt tisztálkodás komoly bőrproblémák kialakulásához is vezethet, valamint hogy nagyban függ a bioritmusunktól is, a nap melyik szakában esik jobban zuhanyozni. De mit gondolnak a kérdésről a Dívány olvasói? A Facebookon kérdeztük meg őket.

Nem csak két tábor van

A kérdésre nagyjából 1800 szavazat érkezett, és az eredmény: olvasóink 70 százaléka szívesebben fürdik a nap végén. Mindannyiunk életében vannak kivételes esetek, de úgy tűnik, a legtöbben osztják a véleményt, miszerint nem fekszünk be a tiszta ágyba anélkül, hogy le ne mosnánk magunkról a nap során ránk rakódott mindenfélét. Egy másik szempont is felvetődött: van, aki szívesebben tusolna reggel, de egyszerűen nem tudja magát rávenni arra, hogy emiatt korábban felkeljen, így marad az esti zuhanyzás. Egy másik olvasónk biztosan nem bújna ágyba izzadtan, sőt ha éjjel is megizzad, indokoltnak tartja a reggeli zuhanyozást is.

És ezzel el is értük azoknak a táborát, akik a napi kétszeri zuhanyzásra esküsznek. A hozzászólók közül a legtöbben egyetértettek abban, hogy szükség van reggel is és este is zuhanyozni, de ez a nagy többség lehet, hogy csalóka, mert ilyen szavazati lehetőség nem volt, ezért ezt sokan kommentben írták le.

Reggel vagy este?
Reggel vagy este?Hybrid Images / Getty Images Hungary

„Reggel és este is. És láss csodát, még soha nem voltam beteg, a gyerekkori bárányhimlőt leszámítva” – osztotta meg tapasztalatait egyik olvasónk. Azonban nem minden esetben ilyen egyértelmű a napi kétszeri tisztálkodás létjogosultsága: a víz ugyanis meglehetősen szárítja a bőrt, ezért egy olvasónk szerint érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy mivel és mennyi ideig tisztálkodunk:

„Nagyon fontos, hogy mivel tisztálkodunk. A sok vegyszer bizony, árt a bőrnek, kiszárítja, és a mikrorepedéseken a bacilusok behatolnak a szervezetbe. Gyors tus többször is egy nap. A fürdővíz viszont kiáztatja a zsiradékot a bőrből.”

Szól egyáltalán bármi a reggeli tusolás mellett?

Bár sokak szerint macera, és nem szívesen kelünk ki pár perccel korábban az ágyból azért, hogy beálljunk a zuhany alá, vannak, akik számára ez elengedhetetlen ahhoz, hogy frissen induljon a nap. Emellett szempontként merülhet fel az is, hogy éppen milyen évszak van, hiszen a nyári melegben mindig jólesik, télen azonban komoly következményei is lehetnek annak, ha mondjuk, nedves hajjal lépünk utcára. Úgy tűnik, ebben nem sikerült dűlőre jutni. Legközelebb arra keressük a választ, hogy olvasóink hol húzzák meg a határt az udvariasság és a szexizmus között.

Oszd meg másokkal is!
Mustra