Ég a gyomrod? Lehet, hogy a szíveddel van baj

A gyomorégés nem betegség, hanem egy égő, sokszor fájdalmas emésztőrendszeri tünet. Vannak azonban esetek, amikor komolyabb probléma áll a kellemetlen érzés kialakulása mögött.

Gyomorégést általában akkor tapasztalunk, amikor a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe és irritálja a nyálkahártyát. Ez nagyon gyakori tünet, a felnőttek mintegy 70 százaléka tapasztalt már ilyesmit, de szerencsére legtöbbször nincs súlyos probléma a tünetek mögött. A Harvard Medical School járt utána, hogy melyek azok az esetek, amikor kezelésre van szükség.

Legtöbbször nincs komoly probléma

A gyomorégés tünetei általában étkezés után jelentkeznek, amikor a gyomor savtartalma megnövekedik. Előfordulhat még edzés közben vagy fekvő állapotban is, amikor a gravitáció hatására a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül. Az égő érzés akár percekig is eltarthat, ilyenkor segít, ha valamit eszünk vagy beveszünk egy savlekötő tablettát.

A tüneteket általában az okozza, hogy a már megrágott, részben megemésztett táplálék a gyomorsavval együtt visszakerül a nyelőcsőbe. Súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy az ember számára nehézséget okoz lenyelni az ételt, mert a korábbi gyomorégések során a nyelőcsövet oly mértékben károsította a sav, hogy már a legkisebb falat lenyelése is fájdalommal jár.

Gyakran ég a gyomrod?
Gyakran ég a gyomrod?Fotó: Tharakorn / Getty Images Hungary

Mikor kell elkezdeni aggódni?

Ha régóta gyötörnek a gyomorégés tünetei, illetve a sav irritálja a nyelőcső alsó részét, az növelheti a rák kialakulásának kockázatát. Vannak esetek, amikor a gyomorégés tünetei mögött a gyomorban vagy a vékonybélben kialakult fekély van, de ezt általában vérzés vagy hasi fájdalom is jelzi. Forduljunk orvoshoz, ha gyakran tapasztaljuk a gyomorégéssel járó kellemetlenségeket, és az évek során nem javul a helyzet.

Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a gyomorégés utalhat egy sokkal komolyabb betegségre is. Az angina pectoris a szívizom vérellátási elégtelensége, oxigénhiánya által kiváltott klinikai tünetegyüttes, mely súlyos következményekkel, akár infarktussal is járhat. Nem a gyomorégés a legjellemzőbb tünete, hanem a bal oldali mellkasi vagy szegycsont mögötti nyomásérzés, szorító fájdalom, amely kisugározhat a bal vállba, karba, hátba, esetleg a gyomorszáj felé, illetve izzadás, hányinger és légzési nehézségek léphetnek fel, ám az esély, hogy a gyomorégés mögött ez is állhat, épp elég nagy ahhoz, hogy orvoshoz forduljunk.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.