Ínygyulladás ellen antibiotikum? Igen!

Kutatók olyan hatóanyagot vizsgáltak, amely kifejezetten a problémás területeket célozza meg, ráadásul széles körben alkalmazható anélkül, hogy hozzájárulna az antibiotikum-rezisztencia egyre növekvő problémájához.

A Virginiai Egyetem csapata olyan antibiotikumot fejlesztett ki, amely nemcsak az ínygyulladás ellen nyújthat segítséget, de előrelépést jelent az antibiotikum-rezisztenciával szemben is – számolt be a Health Minute.

Sok mindenben segíthet az antibiotikumok új generációja

Az amoxicillin nevű hatóanyag vizsgálatakor a kutatók arra jutottak, hogy nagyon jól használható különböző ínybetegségek ellen, megoldást jelenthet ugyanis a clostridium difficile baktérium által okozott gyulladásos betegségek kezelésére, ezzel pedig több, esetenként életveszélyes fertőzés is megelőzhető.

A kutatók szerint azonban nem ez az amoxicillin egyetlen előnye. Úgy gondolják, hogy mivel ez a hatóanyag másképp működik, mint az eddig használt antibiotikumok, a baktériumok számára rendkívül nehéz lehet megtalálni az ellenállás módját. Ez egyben azt is jelenti, hogy az amoxicillin széles körben alkalmazható anélkül, hogy hozzájárulna az antibiotikum-rezisztencia egyre növekvő problémájához.

A legfontosabb továbbra is a fogmosás
A legfontosabb továbbra is a fogmosássvetikd / Getty Images Hungary

Az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben ritkán találni olyan antibiotikumot, amely megoldást jelent az érzékeny betegek számára, pedig például bizonyos autoimmun betegségek kezelésében kifejezetten fontos lenne, hogy folyamatosan lehessen kezelni őket. A krónikus anaerob fertőzések következtében kialakult gyulladások, mint például az ínygyulladás, hozzájárulnak olyan autoimmun betegségek kialakulásához, mint a reumatoid arthritis, a 2-es típusú cukorbetegség, az érszűkület, sőt az Alzheimer-kór is – és milyen nagyszerű lenne, ha folyamatos napi egy tablettával meg lehetne előzni a gyulladást, és ezzel csökkenteni ezeknek a betegségeknek a kockázatát.

De mi a helyzet az ínygyulladással?

Az amoxicillin számos betegségre megoldást jelenthet, például a fog körül kialakuló rendellenességekre is. A laboratóriumban dolgozó kutatók szerint a hatóanyag eredményesnek bizonyult a különböző ínybetegségek kialakulásának gátlásában, többek között azzal, hogy megnehezíti a baktériumok szövetbe hatolását. A kutatások eredményei szerint az amoxicillin felhalmozódik a gyulladt területeken, ezzel is elősegítve a gyógyulást. Az, hogy az amoxicillin képes hatékonyan megcélozni a problémát okozó baktériumokat, jelentős előrelépés az ínybetegségek kezelésében.

Az antibiotikum-rezisztencia ellen

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az ínybetegségeket előidéző tényezőknek csupán egy részét vizsgálták. Több kutatásra van szükség, de az első eredmények mindenképp ösztönzően hatnak. A tanulmány szerzői szerint fontos előrelépést jelentenek a szelektíven működő antibiotikumok, hiszen ez hatékony megoldás lehet az antibiotikum-rezisztencia növekvő problémájával szemben.

Annak ellenére, hogy egyre több aggodalomra adnak okot a „szuperbaktériumok”, amelyek már nem reagálnak a használatban lévő antibiotikumokra, egyelőre kevés új lehetőség van a tudomány tarsolyában. Ez a felfedezés azonban valószínűleg komoly segítség lehet az antibiotikumok következő generációjának kifejlesztésében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra