Ezért nem kell az egyhetes szünet a fogamzásgátlóval

A fogamzásgátló pirulák szedésekor rendszerint minden hónapban egyhetes szünetet kell tartani, de az újabb ajánlások szerint ezt valójában semmi nem indokolja. Sőt, számos pozitív hatása lehet annak, ha valaki folyamatosan szedi a tablettát.

A nők többsége a menstruációval töltött napokat minden hónapban nyűgnek éli meg az érzelmi hullámvasút, a fájdalom és a tamponnal, betéttel, intimkehellyel járó macera miatt. A fogamzásgátló tabletta szedése némileg enyhíthet a tüneteken, de a többségnél itt is jelentkezik az úgynevezett megvonásos vérzés, ami annyiban különbözik a valódi menstruációtól, hogy peteérés nem történik, de a nyálkahártya ugyanúgy leválik. A legújabb brit ajánlások szerint ugyanakkor erre valójában nincs semmi szükség, és folyamatosan szedhető a tabletta, írja az IFLScience.

A kombinált fogamzásgátló tabletták (ezek ösztrogént és progesztint tartalmaznak) egy részénél a havi adag csak 21 pirulát tartalmaz, ezt követően 7 nap szünetet kell tartani. Más tablettáknál 28 darab van egy csomagban, amit folyamatosan kell szedni, ám ebből 7 valójában placebo. Az úgynevezett minipill csak egyetlen hormont tartalmaz, ösztrogén nincs benne. Ezt folyamatosan, szünet nélkül kell szedni, de elsősorban csak szoptatás mellett ajánlják. És létezik már olyan tabletta is, amelyet folyamatosan kell szedni, és mellette csak évente négyszer várható megvonásos vérzés.

A brit nőgyógyászok és szülészek kamarájának legújabb ajánlása szerint ugyanakkor nincs biológiai oka annak, hogy a nők havonta szünetet tartsanak a tabletta szedésében, és nem igaz, hogy ne szedhetnék a tablettát folyamatosan, minden nap. Ennek csupán egy hátránya lehet, az ilyenkor néha előforduló áttöréses vérzés.

Nincs szükség a 7 napos szünetre és a megvonásos vérzésre
Nincs szükség a 7 napos szünetre és a megvonásos vérzésreShutterstock

Egy 2010 és 2012 között végzett felmérés szerint a 16 és 44 év közötti brit nőknek több mint a harmada használ orális fogamzásgátlót. A többségük kombinált tablettát szed, 7 darab placebóval, ami minden hónapban megvonásos vérzést okoz. 

A hormontartalmú tabletták folyamatos szedése bizonyos esetekben még előnyös is lehet, például endometriózis vagy fájdalmas menstruáció (dysmenorrhea) esetén, de vélhetően még az átlagos havi vérzésű nők is üdvözölnék, ha ezt a néhány napot ki lehetne hagyni vagy le lehetne rövidíteni. Egy 2014-es tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik folyamatosan szedték a tablettát, ritkábban fájt a fejük, kevésbé voltak fáradékonyak és kevésbé puffadtak, mint azok, akik szünetet tartottak. 

Mindezek mellett a folyamatos szedés vagy a rövidebb szünet még fokozhatja is a fogamzásgátló hatását. Tökéletes szedés esetén a tablettával a terhesség esélye szinte nulla, ám tipikus használat mellett az első évben a nők 9 százaléka esik mégis teherbe. A legújabb ajánlásoknak megfelelő szedés szerint ugyanakkor lényegesen lecsökken ennek a valószínűsége. 

A szedési ajánlás ellenére persze a nők ugyanúgy szedhetik tovább a tablettákat 7 napos szünettel vagy placebóval, de nyugodtan dönthetnek úgy is, hogy folyamatosan szeretnék szedni a pirulákat, hogy megússzák a megvonásos vérzést. 

De akkor miért kellett eddig szünetet tartani?

Az IFLScience korábbi cikke szerint az egyhetes szünetnek több oka is van, de ezek valójában nem orvosi jellegűek. A tablettát kifejlesztő amerikai kutató, John Rock ugyanis katolikus volt, ám az egyház szerint a fogamzásgátlás bűn, Rock pedig abban bízott, hogy az egyház mégis elfogadja majd a tablettát, hiszen abban alapvetően csak olyan hormonok vannak, amiket a szervezet is előállít. Ebből az okból, a természetesség miatt találta ki a hétnapos szünetet, ami a menstruációhoz hasonló vérzést idéz elő. Reményei azonban nem váltak valóra, az egyház álláspontja nem változott.

A másik ok, hogy amikor a tablettát az 1960-as években kifejlesztették, még nem volt ilyen egyszerű a terhesség megállapítása, mint napjainkban. Így a hétnapos szünet és az azzal járó megvonásos vérzés megnyugtatásul szolgált a pirulát szedő nőnek, hogy nem esett teherbe.

Mindezek mellett a tabletta fejlesztői úgy vélték, hogy a nők könnyebben elfogadják majd a tablettát, ha az minél természetesebb. Úgy gondolták, hogy a nők szeretnének menstruálni, és kényelmetlenül éreznék magukat, ha az kimaradna. Nyilvánvaló, hogy túl sok nő nem ült abban a szobában, ahol ezt kitalálták.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek