Ezért fáj a heréd

Sérv, gyulladás vagy csavarodás is okozhat fájdalmakat herénkben és ágyékunkban. Érdemes tisztában lennünk a tünetekkel.

Számtalan különböző oka lehet annak, ha fájdalmat érzünk heréinkben – fertőzés, sérülés, némely esetben pedig komolyabb egészségügyi probléma is állhat a háttérben. A Medical News Today cikke összeszedte mindezeket.

Ezek a problémák állhatnak a háttérben

Mellékhere-gyulladás

Előfordulhat, hogy baktériumfertőzés következtében heveny gyulladás alakul ki a mellékherében, mely idővel akár a herékre is átterjedhet. A mellékhere-gyulladás (epididimitis) leggyakrabban a különböző nemi betegségek, például a gonnorhea vagy chlamydia, illetve húgyúti fertőzések folyományaként jelentkezhet, de a megfelelő tisztálkodás hiánya is könnyen előidézheti. Gyulladás esetén egyre növekvő fájdalmat érzünk heréinkben, a zacskó ilyenkor duzzadtnak látszik, tapintásra pedig melegebbnek tűnnek, mint normális esetben. Orvos által felírt antibiotikumos kezeléssel a probléma általában orvosolható.

Nemi betegség következménye is lehet, ha fáj a heréd
Nemi betegség következménye is lehet, ha fáj a herédDiy13 / Getty Images Hungary

Lágyék- vagy heresérv

A fájdalmat egy hirtelen jött nagyobb fizikai igénybevételkor keletkező lágyéksérv, illetve abban az esetben, ha az lecsúszik a heréinkbe, heresérv is előidézheti. Ebben az esetben tompa fájdalmat érzünk a herezacskókban, mely a sérv hatására megduzzad. A problémát a legtöbb esetben műtéti úton lehet csak gyógyítani, ezért ne habozzunk szakorvoshoz fordulni vele.

Vesekő

Vesekő is okozhatja a herékben tapasztalt fájdalomérzetet. Ennek tünetei például a véres vizelet, a vizelésnél érzett égő fájdalom, émelygés és hányás, a nemi szervünk felső végében érzett fájdalom, a hát és az ágyék vonala között jelentkező heves, görcsös fájások, illetve a szokottnál gyakoribb vizelési inger. Az esetek nagy többségében orvosi beavatkozás nélkül is elmúlnak a panaszok, mivel idővel a kő természetes úton távozik szervezetünkből. Egyes esetekben azonban, ha a kő napok múltán sem távozik, vagy fertőzés tüneteit észleljük magunkon (például belázasodunk), érdemes szakember segítségét kérnünk. Az orvosi kezelés során a köveket egy különlegeseljárással, a bőrön keresztül bejuttatott lökéshullámokkal zúzzák szét.

Heregyulladás

Mint említettük, a mellékhere-gyulladás, ha nem kezeljük időben, átterjedhet magára a herére is. A heregyulladás (orchitis) esetében hasonló tüneteket észlelünk, mint az epididimitisnél – herezacskónk fájó és duzzadt –, emellett kimerültség, láz, hányás és émelygés is jelentkezhet. Ha a gyulladást baktériumfertőzés okozza, antibiotikumok segítségével kezelhető, ha viszont vírus a ludas, érdemes fájdalomcsillapítókat is igénybe vennünk, de egy huzamosabb ágyban töltött pihenőidő is segítségünkre lehet.

Herecsavarodás

A herecsavarodás, más néven torzió leggyakrabban a nemi érést követően, fiatal felnőttkorban jelentkezik. Az egyik here az ondózsinór tengelye körül megcsavarodik, ezért a zsinórból kivezető verőér, mely a here vérellátását biztosítja, elzáródik. A csavarodás következtében a herezacskó duzzadttá válik, sötétebb vagy vöröses árnyalatot vesz fel, oldalában pedig hirtelen fellépő, erős fájdalom jelentkezik, emellett hányás és émelygés is gyakran észlelhető. A csavarodásból eredő fájdalom nem mindig jelentkezik azonnal, sokszor évekbe telik, mire odáig súlyosbodik, hogy komolyabb kellemetlenséget okoz. A csavarodás sürgős műtéti beavatkozást igényel, ekkor az orvosok visszacsavarják a helyére az érintett herét, így újra megfelelő vérellátásban részesül, és nem hal el. Ritka esetben a műtét nem képes helyreállítani a megcsavarodott herét, melyet így el kell távolítani.

Ha kitartóan fáj, lehet, hogy csak a műtét segíthet
Ha kitartóan fáj, lehet, hogy csak a műtét segíthetdragana991 / Getty Images Hungary

Hererák

A fájdalmak hátterében akár rosszindulatú daganat kialakulása is állhat, ekkor csomósodásra bukkanhatunk a zacskóban, melyet gyakran duzzadás is kísér, illetve tompa fájdalmat érezhetünk ágyékunkban. Mivel a hererák tünetei gyakran hasonlóak a más problémák, például gyulladások vagy sérvek esetén észleltekhez, mindenképp érdemes szakember segítségét kérnünk a helyes diagnózis felállításában.

Sérülés

Egy ágyékunkat ért nagyobb ütés is könnyen fájdalmas következményekhez vezethet, legrosszabb esetben vízsérv is kialakulhat következtében a herében. Ha rövid időn belül nem múlik el a fájdalom, illetve úgy látjuk, hogy a here meg vannak duzzadva, érdemes felkeresni a házi- vagy szakorvost.

Visszértágulat

Visszértágulatnak (varicocele) nevezzük, mikor a here és a hereburok vénái megvastagodnak és kanyargóssá válnak. A legtöbb esetben a visszértágulat teljesen tünetmentes, olykor viszont nagyobb fizikai igénybevétel esetén fájdalomhoz vezethet, mely folyamatosan erősödik. Egyes esetekben a visszeresedés a nemzőképesség romlásához vezethet. A varicocele kialakulásának pontos okai nem ismertek, műtéti úton azonban a legtöbb esetben könnyen eltávolítható.

A fentebb vázolt problémák nagy többsége megfelelő kezeléssel orvosolható, viszont fontos, hogy idejében diagnosztizálják őket, ezért ne habozzunk háziorvosunk vagy urológus szakember segítségét kérni, ha duzzadást vagy elszíneződést észlelünk herezacskónkon, vizeletünkben vért találunk, esetleg nem múló ágyéki fájdalmat érzünk. Különösen a torzió esetén fontos a minél gyorsabb orvosi beavatkozás, hiszen ha a csavarodás huzamosabb ideig fennáll, akár a here elhalását is okozhatja.

Oszd meg másokkal is!
Mustra