18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megvan, miért leszel egybites vadállat szex közben

Abban a legtöbben talán egyetértünk: nincs szükség orgazmusra ahhoz, hogy élvezni tudjuk a szexet, de mindenképp szuper, ha sikerül átélni. Kutatók annak jártak utána, mi történik az ember agyában orgazmus közben.

Ahhoz, hogy rájöjjenek, mi történik az agyunkban akkor, amikor a csúcson vagyunk, a kutatók az agyi véráramlást és a neuronok aktivitását tanulmányozták, méghozzá fMRI- (funkcionális mágneses rezonancia) vagy PET- (pozitron emissziós tomográfia) vizsgálatok segítségével. A tapasztalatokról a Business Insider kérdezte a kutatókat.

A logikus gondolkodásért felelős rész alapvetően leáll szex közben

Nem véletlen, hogy sokan bátrabbnak és kevésbé gátlásosnak érzik magukat szeretkezés közben, hiszen az agynak az a része, amely a logikus gondolkodásért felelős, átmenetileg kikapcsol. „A laterális orbitofrontális kéreg kevésbé aktív a szex közben. Ez az agy döntéshozatalokért és értékítéletekért felelős része. Ennek a területnek a leállása összefügg a félelem és szorongás csökkenésével” – magyarázza Daniel Sher klinikai szakpszichológus.

A laterális orbitofrontális kéreg leállásának oka a félelem és szorongás csökkenése, mivel ezek befolyásolják az ember hangulatát, és olyan problémákhoz vezethetnek, mint a teljesítmény miatti szorongás.

Az agy több, egymástól távol eső részére is szükség van

Az orvosi vizsgálatok eredményei arra engednek következtetni, hogy több olyan terület is szerepet játszik a szexuális kielégülésben, amelyek egymástól távol helyezkednek el. „A kutatók szerint a szenzoros kéreg nemi régiója, a motoros tanulási formákért felelős kisagy, valamint a hipotalamusz, a talamusz, és a feketeállomány is szerepet játszanak az orgazmus folyamatában” – mondta Kayt Sukel pszichológus.

A talamusz segíti az érintés, a mozgás, a szexuális emlékek vagy fantáziák során keletkező információk összekapcsolását, ez pedig közelebb visz az orgazmushoz. Eközben a hipotalamusz oxitocint termel, ami segít az izgalmi állapot fenntartásában. „A motoros területeknek is jelentős szerepük van, hiszen az aktus közben a test mozog, a genitális szenzoros kéreg pedig az érintések érzékeléséért felelős” – részletezi a szakember.

Orgazmus közben az agyad dopamint termel

Orgazmuskor az agy sokkal több hormont és ingerületátvivő anyagot termel. Ezek egyike a dopamin, amely az öröm, a vágy és a motiváció érzéséért felelős hormon. „A dopamin termeléséért az agy ventrális tegmentális területe a felelős, a jutalmazási rendszerben és a prefrontális kéregben szabadul fel” – teszi hozzá Sher. Sukel szerint annak ellenére, hogy sokan az öröm kémiai anyagának tekintik a dopamint, az sokkal többet adhat nekünk kellemes időtöltésnél. A dopamin ugyanis tanít minket, méghozzá arra, hogy észrevegyük a jutalmazó dolgokat, az ételt, a szexet, illetve kitaláljuk, hogyan szerezhetünk ezekből még többet. 

Szeretet, kötődés, oxitocin

Az oxitocin termelését is elősegíti az orgazmus. Van azonban más módja is annak, hogy szervezetünk több hormont termeljen, ez pedig a szoptatás folyamata.

Az oxitocint szeretethormonnak is nevezik, mert elősegíti a szeretet és a kötődés érzésének kialakulását.

A prolaktin szintén nem csak a szüléssel szabadul fel, hiszen amellett, hogy beindítja a tejtermelést, a szex utáni elégedettség érzéséhez is nagyban hozzájárul. Természetesen az, hogy szex és szülés közben azonos hormonokat termel a szervezetünk, nem jelenti azt, hogy az általuk kiváltott érzés is hasonló lenne. Ezek a hormonok különböző helyzetekben különböző szerepeket tölthetnek be, és a fentieken túl a társadalmi kapcsolataink erősítéséhez is hozzájárulnak.

Szex, kábítószer, zene, egyre megy

Meglepő módon az agy nem tesz különbséget a szex és más, kellemes élmény között. Az agy azon részei, amikre hatással van egy finom desszert vagy egy sikeres pókerparti, ugyanazok a területek, amik orgazmus közben aktiválódnak. „Annak, hogy a szexet élvezzük, az az oka, hogy az agy jutalmazásért felelős rendszere orgazmus idején aktiválódik. Azonban ez az a terület, amely kábítószer-használat, az alkoholfogyasztás, a szerencsejátékok, a kedvenc dalok meghallgatása, vagy egy finom étel elfogyasztása során is aktiválódik” – teszi hozzá Sher.

Kevésbé érezzük a fájdalmat szex közben

Az agy olyan vegyi anyagokat termel az együttlét közben, amik tompítják a fájdalomérzetet, így a test valóban kevésbé érzékeny a szex alatt érzett fájdalomra. „Mivel az agyalapi mirigy aktiválásával felszabaduló endorfin, oxitocin, és antidiuretikus hormon csökkenti a fájdalomérzetet, valamint elősegíti az intimitás és a kötődés kialakulását” – állítja dr. Jess O’Reilly szexológus. Ez megmagyarázza, hogy miért eshet jól, ha például szex közben húzzák meg a hajunkat, nem egy egyszerű, hétköznapi helyzetben.

Kutatások nélkül is jó érzés
Kutatások nélkül is jó érzésShutterstock

Az orgazmus és a fájdalom ugyanazokat a területeket aktiválja

Vannak emberek, akik élvezik, ha az együttlét alatt enyhébb fájdalmat okoz nekik partnerük. Ennek oka valószínűleg abban rejlik, hogy a fájdalom és az orgazmus ugyanazokat az agyi területeket érinti. Az agykéreg több olyan területe is aktív orgazmus közben, amelyek a fájdalomért felelősek. Bár a fájdalom és az orgazmus közötti kapcsolat egyelőre nem tisztázott, egyes kutatások eredményei szerint a hüvelyi úton történő ingerlés sok esetben csökkenti a fájdalomérzetet.

Orgazmus után nemcsak boldog, de álmos is leszel

A szexuális kielégülést követően az agy lelassul, és olyan hormonokat bocsát ki, amiktől boldognak és álmosnak érzi magát az ember. „Az orgazmus jelez a paraszimpatikus idegrendszernek, amely elkezdi lelassítani, megnyugtatni a szervezetet. A prefrontális kéreg, amely a szex közben aktiválódott, most szintén nyugalmi állapotba kerül, a megnövekedett oxitocinszint pedig elősegíti a kötődés kialakulását” – magyarázza Sher. Sukel hozzáteszi, hogy szerotonin is szabadul fel az orgazmust követően, ez pedig sok esetben a jó érzés mellett fáradtsághoz is vezet.

De a nők agya hajlamos oxitocint termelni orgazmus után is

Mindannyiunk agya termel oxitocint a romantikus együttlétekkor, ami a szeretet és a kötődés kialakulásáért felelős. A nők agya azonban az orgazmust követően sem áll le az oxitocinnal.

Ez lehet a magyarázat arra, hogy inkább a nők hajlamosabbak szex után összebújni.

Kinek ne esne jól utána egy romantikus összebújás?
Kinek ne esne jól utána egy romantikus összebújás?Colin Anderson Productions pty l / Getty Images Hungary

Az agyad megoldja, hogy elérd az orgazmust

Jellemzően úgy gondoljuk, hogy a szexuális élvezet és az orgazmus a nemi szervek ingerlésén múlik, ez azonban nem teljesen igaz. Bizonyos esetekben az agy új utakat hoz létre az öröm számára, amelyek egyáltalán nem érintik a nemi szerveket. „Ha a nemi szervek megsérülnek vagy eltávolítják őket, előfordulhat, hogy az érzékek újragondolása lehetővé teszi számunkra az orgazmus elérését” – magyarázza dr. O’Rielly. Azoknak az embereknek, akiknek például az altesti részük lebénult, az agyuk valójában újraírja önmagát, ezáltal lehetővé teszi, hogy más testrészek, például a mellbimbó stimulálásával éljék át az orgazmust.

Az orgazmus ment meg a kihalástól?

Az orgazmus kétségkívül szuper érzés, de lehet, hogy az agyunk így biztosítja fajunk fennmaradását. „Ha objektíven belegondolunk, az életünket és az egészségünket is kockáztatjuk azzal, hogy kihordjuk, megszüljük, majd felneveljük gyermekeinket. Nem lenne meglepő, ha az anyatermészet azzal venne rá minket a szaporodásra, hogy orgazmussal ajándékoz meg az aktus közben” – jegyezte meg Sukel. A tudósok egyelőre nem egészen biztosak abban, hogy miért is van orgazmusunk, Sher rávilágított, hogy a tiszta eufória pillanata segít a viselkedés megerősítésében, ez pedig segít a következő szexuális együttlét megalapozásában.

Orgazmussal az agy egészségéért

A reprodukció mellett az orgazmus segíthet az agyunk egészségének megőrzésében is. „Talán evolúciós oka is van annak, hogy az orgazmus serkenti az agyban történő véráramlást, hiszen ez hozzájárul az agy egészségéhez” – magyarázza Sukel. A kutatások eredményeiből arra is lehet következtetni, hogy a női orgazmus egykor szerepet játszott a peteérés elősegítésében, azonban napjainkban az ovuláció spontán módon történik, nem függ össze a szexuális tevékenységekkel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek