Ezekre az autókra vadásznak a tolvajok

Jó hír az autótulajdonosoknak, hogy 2018-ban jelentősen csökkent az autólopások száma Magyarországon, azonban a legfrissebb toplistákat megvizsgálva rengeteg érdekességet találhatunk.

Minden korábbinál részletesebb járműlopásos toplistákat készített a Vezess, az adatokból kiderül, hogy Volkswagenből, Fordból és Opelből lopják a legtöbbet, az autótolvajok számára legkevésbé csábítóak pedig a Suzukik.

Kevesebb autót lopnak

A negatív lajstromokból többek között kiderül, hogyan alakult az autólopások száma 2018-ban hazánkban, melyek a legveszélyeztetettebb autómárkák, de azt is megtudhatjuk, milyen típusokból tulajdonítanak el a legtöbbet a tolvajok.

Meglepő lehet, hogy népszerűek a bűnözők között az egykori KGST-s járművek, amelyekre szó szerint vadásznak a tolvajok: Ladákat, Trabantokat, valamint Simsonokat és Csepeleket is eltulajdonítanak. Talán nem is gondolnánk, de tény: az összes, hazánkban futó járműmárkát nézve mind a négy gyártó autói és motorjai a lopott márkák toplistájának első harmadában szerepelnek.

Ugyan kevesebb autót lopnak, de még mindig van mitől tartani
Ugyan kevesebb autót lopnak, de még mindig van mitől tartanivm / Getty Images Hungary

A különféle márkák veszélyeztetettségi sorrendje megmutatja, hogy egy-egy személyautóból az utakon futó mennyiséghez képest mennyi tűnik el. Meglepő, de ma Magyarországon a tolvajok által legkeresettebbek képzeletbeli dobogóján a Trabant, a BMW és a Lada áll.

Az elemzésből az is kiderül, hogy mely autómárkákat nem lopják, illetve, hogy a motorkerékpárok tekintetében a legnagyobb számban a Yamahákat, a Simsonokat és a Hondákat viszik a bűnözők. Bár megelőzni nem tudjuk, de bármilyen járművel is közlekedünk, minimalizáljuk a kárt, illetve kössünk biztosítást!

Oszd meg másokkal is!
Mustra