Ezért nem érdemes megenni a fikád

Nem csak a társadalmi megítéléseden ronthat, amikor orrtúráson és/vagy fikaevésen kapnak, de egy jó kis betegséget is elkaphatsz.

Aki azt mondja, hogy soha életében nem túrta az orrát, az nagy valószínűséggel hazudik. Egy felmérés szerint a felnőtt lakosság 91 százaléka vallja be, hogy ő bizony néha kibányássza az orrát, de arról már hallgatnak, hogy néhányuk ennél tovább is megy, és elfogyasztja. Pedig ez nemcsak a társadalmi megítéléseden tud elég mély sebet ejteni, de az egészségednek is árthatsz vele

Mi is az, amit az orrodban találsz? 

Gyerekkorodban talán többször is hallottad a cicakaka kifejezést, pedig semmi köze nincs se a macskákhoz, se az ürülékhez. Nagyrészt víz, egy kis zselés protein, amitől meglesz a jól ismert állaga, és speciális immunproteinből áll, ami pedig segít a kórokozók elleni harcban, merthogy a fikád tele van veszélyes baktériumokkal és vírusokkal. 

Elsődleges védelmi vonal

Minden egyes belégzéskor rengeteg baktérium, vírus és kosz akar bejutni a szervezetedbe, ezzel harcol az orrod nyálkahártyája. Jó, azt nem állítjuk, hogy áthatolhatatlan ez a védelmi rendszer, hiszen ha egy influenzás telibe tüsszent, valószínűleg be fog jutni a szervezetedbe a vírus. De úgy kell elképzelni a nyálkát az orrodban, hogy olyan ez a bacilusoknak, vírusoknak és a pornak, mint a légypapír a legyeknek. Vagyis beleragadnak, és nem jutnak tovább. Mivel a légzés egy állandó művelet és minden belégzésnél ez megismétlődik, szépen lassan a nyálkaréteg elkezd vastagodni és összeállni, gyakorlatilag benne minden olyan anyaggal, amire nincs szüksége a szervezetednek, és amit egy tüsszentés vagy egy orrfújás kitakarít az orrjáratodból. 

Zsebkendő és víz is kihozza, biztonságosabb is
Zsebkendő és víz is kihozza, biztonságosabb isShutterstock

Mi történik, ha megeszed a fikád? 

Azt a szakirodalom sem mondja, hogy ne szedd ki onnan, persze mindenki más módszert preferál erre vonatkozóan. Azzal azonban legyél tisztában, hogy a környezeted jó eséllyel kényelmetlenül érzi magát, ha ezt a folyamatot végig kell néznie. Azt sem árt megjegyzed, hogy amikor az autóban ülve a pirosnál pont tökéletes időtöltésnek tűnik, a melletted álló autóban ülők, a gyalogosok vagy a tömegközlekedési eszközre várakozó tömeg még tisztán látja, hogy merre jár a kezed. De a lényeg mégiscsak az, hogy ne edd meg azt, amit az orrod védelmi vonala nagy erőkkel kiszűrt, ugyanis akkor ezek a baktériumok, vírusok, kosz és por bejut a szervezetedbe. Néhányan azzal magyarázzák a nem éppen gourmet ízlésüket, hogy jót tesz az immunrendszernek, erre azonban sajnos az égvilágon semmilyen tudományos bizonyíték nincs. 

Az orrtúrás sem olyan jó móka

Leginkább az a probléma, hogy nagyon könnyen felsértheted a szöveteket, és hát a köröm alatti piszok nem tesz jót a nyálkahártyádnak, az orrturkálók jelentős részénél ezért nem véletlenül mutatható ki a staphylococcus aureus baktérium, ami ellenáll az antibiotikumoknak. Alapvetően ez nem feltétlen vezet betegséghez, de ha egyébként is meggyengült az immunrendszered, akkor komoly szövődményeket is okozhat, ezért érdemes a fika egy másik formájára átszoknod. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek