6 tünet, amiből nem is gondolnád, hogy a szíveddel van a baj

A szív- és érrendszer testünk egyik legnagyobb szervrendszerét adják, így, ha valahol hiba lép fel a működésében, a testünk egymástól látszólag független részein jelentkezhetnek a tünetek.

A különböző szívbetegségek eredményezik a legtöbb halálesetet az Egyesült Államokban, ahol évente mintegy 1 millió életet követelnek a megbetegedések. A Texas A&M Egészségtudományi Központ kardiológusa, John P. Erwin összeszedte a szívbetegségek néhány meglepő tünetét, erről pedig a Health Minute számolt be.

Szexuális problémák

A férfiak esetében a merevedési zavar az érrendszeri megbetegedések gyakori megnyilvánulása. Az érelmeszesedés kezdeti tünete lehet az erektilis diszfunkció, ami már azelőtt megjelenik, mielőtt a betegség komoly szívproblémákat okozna. Nőknél a libidó csökkenése gyakran együtt jár a menopauza utáni állapottal, mely során a szívbetegség kialakulásának kockázati tényezői jelentősen megnőnek. Fontos tisztázni, hogy a menopauza nem okoz szív- és érrendszeri betegségeket, itt egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos szív- és érrendszeri megbetegedések (például a vérnyomás és a koleszterinszint emelkedése) a változókorral kezdődnek.

Horkolás, alvási apnoe

A horkolás az alvási apnoe egyik jellemző tünete, csak úgy, mint a reggeli álmosság az éjszakai alvás után. Az alvási apnoe (légzéskimaradás az alvás során) számos fiziológiai változással jár, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát. Emellett lehet akár a pitvarfibrilláció (szabálytalan, gyakran gyors szívverés, amely szabálytalan véráramlást okoz) jele is. A kutatások szerint az alvási apnoe kimutatása és kezelése bizonyítottan csökkenti a szívbetegség kockázatait.

Oké, idegesítő. De mi van, ha ennél nagyobb baj is van?
Oké, idegesítő. De mi van, ha ennél nagyobb baj is van?Shutterstock

Fájdalmas, duzzadt, vérző ínyek

Az ínyproblémák sokszor a periodontális betegségeket jelzik. Ezek közül a leggyakoribb a fogínygyulladás vagy fogínysorvadás, amelyek sokszor a gyulladásos állapot fokozódásához vezetnek az egész szervezetben. A testünkben a gyulladásos utak túlaktivitása erős kockázati tényező lehet a szívbetegségek és a szívroham kialakulásában. Nem véletlenül ajánlott a rendszeres fogmosás és fogselymezés mellet bizonyos időközönként a fogorvost is meglátogatni.

Dagadó láb, puffadt lábfej

Számos oka lehet a lábak és lábfejek dagadásának, de könnyen előfordulhat, hogy ez a pangásos szívelégtelenség egyik tünete. Különösen érdemes megvizsgáltatni a szívünket akkor, ha lábdagadás mellett szokatlan légszomjat is tapasztalunk alvás közben. Néha természetesen előfordul, hogy egy hosszú nap után bedagad a lábunk, de ez általában reggelre el is múlik. Abban az esetben viszont, ha a tünet tartósan fennáll, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Fájdalom a vállakban vagy a nyakban

Szívroham esetén nem mindenki tapasztalja a tipikus mellkasi szorítást, vagy azt, hogy zsibbad a karja. Sokan a szívproblémák jeleként nagyon kellemetlen fájdalmat vagy nyomást éreznek a nyakukban, az állkapcsukban vagy a vállukban.

Gyomorégés, emésztési zavarok

A tüdő körül vagy a has felső részében érzett fájdalom, vagy a gyomorban hosszabb ideig jelentkező szorongás is lehet a szívinfarktus tünete. Kiemelt figyelmet kell fordítani a tünetekre, ha ezek valamelyike hányingerrel, izzadással, légszomjjal vagy szédüléssel együtt jelentkezik.

Nem ritka, hogy a fájdalomcsillapítókkal történő kezelés után veszi csak észre az ember, hogy jóval nagyobb probléma áll a háttérben, mint ahogy azt elsőre gondolta. Érdemes tehát a problémák megelőzésére is megfelelő figyelmet fordítani, ehhez pedig sokszor nem is kell sokat tenni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra