Öregedést lassító vegyületet fedeztek fel

Friss kutatások szerint egy vegyület adagolásával lassítható az öregedés folyamata. A módszer segítségével nemcsak az egészségünkért teszünk, de akár pár plusz évet is nyerhetünk vele.

Egy nemrég végzett kutatásról számolt be a Knowridge Science Report, amelyben a szakemberek arra jutottak, hogy az öregedő, sérült sejtek terhelése csökkenthető, ez pedig amellett, hogy meghosszabbíthatja az élettartamot, javítja az egészségi állapotot, még abban az esetben is, ha a kezelést késői életkorban kezdték meg.

Fontos a sok zöldség, gyümölcs

A kutatást az amerikai Minnesotai Egyetem kutatói végezték, és idős egereket kezeltek egy fisetin nevű, természetes vegyülettel. A vegyület számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, és az egészségünk mellett az élettartamunkra is pozitív hatást gyakorol.

Az öregedéssel a szervezetben egyre több sérült sejt keletkezik. Amikor a sejtek elértek egy bizonyos szintű károsodást, sajátos öregedési folyamaton mennek keresztül (ez a sejtöregedés), a sérült sejteket pedig az immunrendszer megpróbálja eltávolítani. Ez a folyamat azonban a kor előrehaladtával egyre nehezebben megy, így a felhalmozódott, sérült sejtek gyulladást okozhatnak, és olyan enzimeket szabadítanak fel, melyek károsíthatják a szöveteket.

A kutatók korosodó egereket vizsgálva találtak rá a fisetin nevű vegyületre, ami csökkentette a sérült sejtek számát a szervezetben. Az eredményekből úgy tűnik, hogy ennek az antioxidánsnak a segítségével megnövelhető az egészségesen töltött évek száma. Egereknél legalábbis mindenképpen. A humán alkalmazás még várat magára, addig számos kérdést kell még megválaszolni. Többek között azt, hogy milyen a fisetin megfelelő adagolása.

Azért ennyire nem egyszerű...
Azért ennyire nem egyszerű...Shutterstock

És hogy ezt miért csak most fedezték fel a kutatók?

Az eddigi tanulmányok mindig ott akadtak el, amikor a különböző gyógyszerek szövetekre gyakorolt hatását vizsgálták, és korábban nem volt bizonyíték arra sem, hogy a fisetin valóban megállítaná a sejtek öregedését. Most azonban a tömegcitometria vagy CyTOF technológiát vetették be az öregedéskutatásban, melynek segítségével kimutatható, hogy egy adott szer hogyan is működik, hogyan hat a károsodott sejtekre.

Addig is, amíg a tudomány kifejleszti az örök élet titkát, érdemes utánajárni, hogy milyen teljesen hétköznapi szokások járulnak hozzá az öregedés folyamatának lassításához.

Oszd meg másokkal is!
Mustra