Genetikai kapcsolat lehet a cukorbetegség és a merevedési zavarok között

Azt már tudjuk, hogy a cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcserezavar, de vajon hány embert küzd merevedési zavarokkal? Kutatók vizsgálták a két jelenség kialakulása közti összefüggéseket.

Merevedési zavar, más néven az erektilis diszfunkció (ED) csak az Egyesült Államokban mintegy 30 millió embert érint. Egy új kutatásról számolt be a Medical News Today, melynek eredményei szerint a 2-es típusú cukorbetegségre való genetikai hajlam összefügg a merevedési zavarok kialakulásával.

Mivel függ össze a merevedési zavar?

A merevedési zavaroknak számos kockázati tényezőjét ismerjük, ezek – többek között – az öregedés, a túlsúly és a dohányzás. További tényezők, mint például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a májelégtelenségek szintén növelik az ED-re való hajlamot. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet álláspontja szerint a 2-es típusú diabétesz esetében a merevedési zavarok kialakulásának esélye akár két-háromszor is magasabb lehet.

Na, ilyenkor mi a teendő?
Na, ilyenkor mi a teendő?Fotó: Shutterstock

Nagy szerepe van a genetikának

Eddig a 2-es típusú cukorbetegség és az ED közötti kapcsolatot alátámasztó bizonyítékok csak megfigyeléseken alapultak, tehát a kutatók nem tudták megállapítani az ok-okozati összefüggést. Egy új tanulmány azonban megerősíti a két jelenség közötti kapcsolatot, és az eredmények bizonyítják, hogy a 2-es típusú cukorbetegségre való genetikai hajlam akár merevedési zavarokhoz is vezethet, tehát kialakulásában szerepet játszanak a gének is.

Anna Murray, az Exeter Orvosi Egyetem kutatója szerint a különböző géntársulások vizsgálata rávilágított, hogy 

a cukorbetegség kockázatának csökkentése megakadályozhatja a merevedési diszfunkció kialakulását is.

A szakemberek több mint 220 000 férfit vizsgáltak, köztük angolokat, észteket, valamint amerikaiakat is. Az összes résztvevő közül 6000 férfi tapasztalt merevedési zavarokat. A kutatók komplex genetikai elemzést alkalmaztak a cukorbetegség, a testtömeg, valamint a merevedési zavarok közötti összefüggések vizsgálatára.

Sokat számít az egészséges életmód

„A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért felelős genetikai hajlam kapcsolódik a merevedési zavarokhoz. Ez azt jelenti, hogy ha az emberek egészségesebb életmóddal csökkentik a diabétesz kockázatát, akkor egyúttal elkerülhetik a merevedési zavarok kialakulását is” – nyilatkozta Anna Murray.

Az ED valószínűleg nem a cukorbetegség kezelésének következménye, a klinikai vizsgálatok során párszor ugyan eredményezett a vércukorszint csökkentése merevedési zavarokat, de az alacsony előfordulása miatt a két jelenség közötti kapcsolatra vonatkozó következtetést egyelőre nem lehet levonni.

Megelőzhető a baj

A merevedési zavarok a 60 év feletti korcsoportban körülbelül minden ötödik embert érinti, azonban a kialakulásának okairól még mindig keveset tudunk. A közelmúlt kutatásai arra engednek következtetni, hogy nagy szerepe lehet a genetikának, azonban további vizsgálatokra van szükség.

A most kapott eredmények azért nagyon fontosak, mert a cukorbetegség megelőzhető, akár már fogyással megszüntethetjük a jelentkező tüneteket. Átlagosan körülbelül 15 kilogrammtól való megszabadulással teljesen tünetmentesen élhetünk együtt a diabétesszel. Hogy mire érdemes fokozottan odafigyelned? Korábbi cikkünkből kiderül.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.