És neked milyen az arcod orgazmus közben?

Az alapvető emberi érzésekhez kapcsolódó arckifejezések többé-kevésbé univerzálisak: az undor, a meglepetés és az öröm mimikai jelei a világ számos pontján nagyon hasonlóak egymáshoz. Egy kutatásban most azt vizsgálták, mennyire változatosan fejezik ki arcizmaink az orgazmushoz kapcsolódó érzéskavalkádot.

Emlékszel Lars von Trier A nimfomániás című filmjének plakátjaira? A képeken szereplő filmbéli karakterek épp orgazmus közben voltak láthatóak, de nem mondhatnánk, hogy sok közös volt abban, ahogy kinéztek. 

Valóban ennyire egyéni, hogy kinek az arcára hogyan ül ki az élvezet?

Az orgazmushoz kapcsolódó arckifejezéseket kutató vizsgálat eredményeit dr. Justin Lehmiller mutatja be.

Mit és hogyan kutattak?

A Proceedings of the National Academy of Sciencesben megjelent tanulmány készítői egy modellező szoftver segítségével mutattak különböző arckifejezéseket a kísérleti személyeknek. Összesen 40 (fele részben nyugati, fele részben keleti kultúrákból származó) résztvevővel 3600 animációt nézettek végig. Az önkéntesek azt kellett, hogy eldöntsék, a bemutatott arcokon a fájdalom, a szexuális örömérzet vagy más érzelem kifejezését látják-e. Emellett a résztvevőknek a kifejezett érzés intenzitását is értékelniük kellett a nagyon gyengétől a nagyon erősig terjedő skálán.

A résztvevők válaszai alapján modellezték, hogy hogyan néz ki a fájdalmas és (szexuális) örömittas arc a különböző kultúrákból származó emberek szerint. Ezután további 104 (szintén fele részben nyugati és keleti) embert kértek fel arra, hogy értékeljék az előző csoport által adott válaszokat, vajon ők is hasonló kapcsolatot-e látnak az egyes érzelmek és arckifejezések között.

És az eredmények?

A fájdalomhoz mindegyik csoport nagyon hasonló arckifejezéseket kapcsolt, az orgazmussal viszont már más volt a helyzet. Míg a nyugati ember számára a félig nyitott száj, a keleti kultúrákból származók számára a mosoly volt az, ami a leginkább kifejezte az érzést. Vagyis míg a vizsgálat alapján a fájdalom valóban univerzális arcjátékkal jár, az orgazmus már sokkal kevésbé.

Az alábbi animációt megnézve rögtön érted majd, mi a különbség a kettő között. 

Erre a linkre kattintva pedig egy viccesen zavarba ejtő válogatást nézhetsz meg hús-vér orgazmusarcokból.

Mit jelent mindez?

Azt, hogy részben kulturális megalapozottságú, hogy nézel ki orgazmus közben. Míg a nyugati kultúrákban az orgazmushoz kifejezőbb, erőteljesebb arckifejezést társítunk, a keleti kultúrákban visszafogottabbat.

Azért, ha te pont nem így vagy vele, ne ijedj meg! Ahhoz, hogy ezeket az eredményeket pontosítani tudják, még sok mérés szükséges, és fontos lenne nagyobb számú és heterogénebb csoportban vizsgálódni (ebben a kutatásban például csak heteroszexuálisok vettek részt.). Szerintünk mindegy, milyen arcot vágsz, a lényeg, hogy jól érezd magad

Oszd meg másokkal is!
Mustra