Az antibiotikumoknál is hatékonyabb gyógyszer lehet a pókméregből

Az állatok által termelt különböző toxinok gyógyításban betöltött szerepe régóta ismert. A mérgek evolúciója rendkívül összetett folyamat: gazdáik (különböző hüllők, pókok, skorpiók, bogarak) túlélését évmilliókon át formálódó, fajonként egészen speciális összetételű méregkészlet segítette, ezért gyógyászati célú felhasználásuk pezsdítően izgalmas kutatási terület.

Nem véletlen, hogy ezekből a változatos összetételű vegyületekből hatásmechanizmusuk megfigyelése alapján számtalan gyógyszert tudtak már előállítani. Egyes kígyómérgek vérnyomás-zuhanást és ájulást okoznak, mások a véralvadást gátolják elvérzésig. Ezek a tulajdonságok egy megszelídített - sokszorosára higított, kémiailag is megtisztított - keverékben vérnyomáscsökkentő, vérrögképződést gátló szerként működnek. Az még nem tisztázott, milyen irányban segíthetnek nekünk a szívmegállást vagy bénulást okozó, savszerűen maró toxinok, de biztosak lehetünk benne: fel fogják térképezni.

A "bogárdokiként" is ismert zoológus és méregkutató, Michel Dugon lelkesítő TED előadásában a pókmérgekben rejlő beláthatatlanul sokféle lehetőségre hívja fel a figyelmet.

1. Mit tudunk a pókmérgekről?

Rengeteget és mégis szinte semmit: a pókmérgek gyógyászati célú felhasználása fiatalabb területe a méregkutatásnak, s a kutatók figyelme eddig a híresen mérges fajok (például a fekete özvegy vagy a tölcsérhálós pók) felé fordult. De az, hogy a lakásunkban szaladgáló, apró termetű nyolclábúak is több száz millió évet szántak arra, hogy tökéletesítsék vegyi fegyvereiket, olyan dolog, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni.

Nagyságrendileg tízmillióféle vegyi anyag található ugyanis meg a különböző fajok mételyeiben, s ezek közül eddig mindössze egy ezreléknyit sikerült feltérképezni, vagyis elképesztő mennyiségű a még megismerendő anyag. Michel Dugon és munkatársai pókoknak kínálnak szobát reggelivel, s cserébe egy adag mérget kérnek tőlük.

A pókokat, akiket véletlenszerűen gyűjtenek a klinikán és annak közelében, 1-2 napos pihenő és jól tartás után elkábítják, majd elektromos inger segítségével mérget nyernek belőlük. Aggodalomra nincs ok, a pókok nem szenvednek sérülést és 1-2 napos rekreáció (és méregkészletük újbóli feltöltése után) már mennek is vissza lakásainkba garázdálkodni.

A pókoktól nyert minimális mennyiségű toxint hajszálvékony kémcsőbe gyűjtik, fagyasztják, majd egy speciális szerkezet segítségével meghatározzák összetevőit. (A nagyságrendet jól érzékelteti, hogy körülbelül száz pók mérge kellene egy esőcsepp méretű mennyiséghez.) A hatóanyagokat aztán többszörösére hígítják, és kezdődhet a kémiai lutri: próba szerencse alapon nézik, mit tud kezdeni az így nyert anyag a rákkal, baktériumokkal vagy a toxinokkal. Van, hogy semmit, de van, hogy egy egészen közönséges háztáji pók mérge bizonyul csodafegyvernek.

2. Mire kellenének nekünk most nagyon?

Évente 700.000 ember hal meg antibiotikum-rezisztens baktérium okozta fertőzés következtében, mert azok a szerek, amik 10-30 éve még működtek, mára hatástalanok egyes agresszív törzsekkel szemben. A helyzet ijesztő: lassan kifogyunk a bevethető antibiotikumokból. 30 évvel ezelőtt 10-15 új szer is piacra került néhány év leforgása alatt, az elmúlt öt évben mindössze kettő. Ha ez így megy tovább, hamarosan majdnem annyira védtelenek lehetünk a bakteriális fertőzésekkel szemben, mint a penicillin felfedezése előtt.

Az ellenség sajnos jó pár lépéssel előttünk jár, de egy egészen egyszerű, apró házipók mérge is atomerővel segíthet visszavágni. Dugon előadásában be is mutat egy szuperméreggel rendelkező pókot: a közönséges, szinte bármely háztartásban megtalálható és az előadásra Dugon farzsebében utazó apró állatka mérgének fél milliomod literje 10.000-szeresére hígítva képes lehet antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek elpusztítására. És igen, ilyesmik a te lakásodban is szaladgálnak. 

3. Tényleg pókméregből lesznek az új antibiotikumok?

Megvan az esélye, hogy így lesz, s annak is, hogy a méregben lévő anyagok további vizsgálatával a cukorbetegséget, a magas vérnyomást és más krónikus betegségeket is tudunk majd kezelni. 

Ha érdekel, hogy dolgozik egy méregszakértő, s ha megismernéd Szofit, a pókot, akit Dugon a tenyerén hordoz, nézd meg az egész videót!

Oszd meg másokkal is!
Mustra