PCOS: javasolt és kerülendő ételek, valamint a 3 leghatásosabb diéta

A policisztás ovárium szindróma egy meglehetősen gyakori endokrinológiai betegség. Neve némileg félrevezető, mert nem csak a petefészekben okoz elváltozásokat, hanem számos más komoly tünettel is jár: felelős lehet bizonyos rákfajták kialakulásáért, anyagcserezavart, depressziót, keringési rendellenességeket és a menstruáció elmaradását is okozhatja, ezért kezelése kulcsfontosságú a gyerekre vágyó nők számára is. A dietetika szerencsére itt is segíthet, hiszen a megfelelő étrend sokat javíthat a helyzeten.

Óvatos becslések szerint a fogamzóképes korú nők 7-8 százalékának lehet PCOS-e, de vannak kutatások, melyek alapján a 10 százalékos arány sem kizárt.

Jó hír, hogy mai tudásunk szerint az érintettek pusztán étrendjük megváltoztatásával rengeteget tehetnek tüneteik enyhítésért, a Medicalnewstoday.com pedig össze is szedte a javasolt diéta jellemzőit.

Hogyan befolyásolja étrended a PCOS-t?

A vércukorszint illetve cukoranyagcsere és a PCOS között már nyilvánvaló az összefüggés. Olyannyira, hogy azoknak az embereknek, akik PCOS-ben szenvednek, több, mint a felénél cukorbetegség, vagy azt megelőző állapot is kialakul még 40 éves koruk előtt.  Nem meglepő hát, hogy a nekik javasolt étrend sokban hasonlít más, a vércukorszintet stabilizáló diéták ajánlásaihoz.

Mit egyek?

Olyan, hogy PCOS-diéta, egyelőre nem létezik, ugyanakkor határozott ajánlásokat találunk arra nézve, hogy mit érdemes és mit nem volna szabad enni. Sőt, a betegség másodlagos kezeléséhez népszerű diétákból is választhatunk.

  • GI-diéta: Az alacsony glikémiás indexű ételek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintedet, ezáltal elkerülhető az egyszerű szénhidrátok fogyasztásakor jellemző, és hosszú távon nagyon káros kilengés. Egyél több babot, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, zöldségeket és friss, nem feldolgozott élelmiszereket vércukorszinted stabilizálásáért!
  • Gyulladáscsökkentő diéta: A  gyulladáscsökkentő ételek a PCOS számos kellemetlen tünetén is enyhítenek. Ha sok gyümölcsöt, halat, leveles zöldséget, extra szűz olívaolajat fogyasztasz, a betegséggel együtt járó krónikus fáradtságod például jó eséllyel enyhülhet.
  • DASH diéta: A szív diétájának is nevezett étrend alapvetően a magas vérnyomás ellen veszi fel a harcot, de természetesen több más betegség esetén is nagyon hasznosnak bizonyulhat betartani bizonyos ajánlásait. Halak, szárnyasok, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona és alacsony zsírtartalmú tejtermékek - nagyjából ezeken alapul a fenti mozaikszó mögött (DASH = Dietary Approaches to Stop Hypertension) rejlő étrend. Egy 2015-ös tanulmányban az ezt az étrendet követő elhízott páciensek 8 hét alatt nem csak súlyukból veszítettek, de csökkent hasi zsírjuk is, és jobbak lettek a korábban inzulinrezisztanciára utaló eredményeik is, szóval érdemes lehet kipróbálni.
A megfelelő étrend segít felvenni a harcot a PCOS-sel
A megfelelő étrend segít felvenni a harcot a PCOS-selFotó: Shutterstock

A fentiekből pedig tulajdonképpen össze is áll az a diéta, amiről azt hittük, nem is létezik. 

Ha PCOS-ben szenvedsz, az alábbi ételeket mindenképpen iktasd be a mindennapjaidba:

  • természetes, feldolgozatlan élelmiszerek
  • magas rosttartalmú harapnivalók
  • zsírosabb halak, tonhal, makréla, lazac
  • fodros kelképoszta, spenót és más sötétzöld zöldségek
  • sötétpiros gyümölcsök, pl. bogyósok, vörös szőlő, cseresznye
  • brokkoli és karfiol
  • hüvelyesek
  • egészséges zsiradékok, olívaolaj, kókuszzsír, avokádó
  • magvak (mogyoró, fenyőmag, mandula, pisztácia)
  • étcsokoládé
  • a fahéjhoz és kurkumához hasonló fűszerek

Vagyis ulajdonképpen mindegy, mi a neve a diétádnak. Ha a PCOS-en szeretnél javítani, kövess egészséges, változatos és lehetőség szerint súlycsökkentő étrendet – a súlyvesztés jelentősen enyhítheti panaszaidat.

Mit ne egyek?

A fentiekből is következik, hogy leginkább azt ne, amit más diétákban is tiltanak, illetve az egészséges táplálkozási alapelvek felsorolásoknál ki szoktak hagyni:

  • finomított szénhidrátokat, bolti péksüteményeket és fehér kenyeret
  • olajban sült ételeket
  • cukros üdítőket és energiaitalokat
  • feldolgozott húskészítményeket, virslit, kolbászt, felvágottakat
  • hidrogénezett zsírokat
  • vörös húsokat, steaket
Mustra