Lehet, hogy ez nem is allergia?

Csendes reflux. Erről a betegségről talán még nem hallottál, pedig létezik. De hogyan különböztethetjük meg a tünetek alapján, és mit lehet tenni ellene? Most kiderül.

Ha reggelente arra kelsz fel, hogy az orrmelléküregekben képződött váladék visszacsorog a garatba, és egész nap köhögsz, akkor nem biztos, hogy az allergia vagy megfázás elleni gyógyszerek és készítmények segíteni fognak, főleg, ha a trutymó sokkal sűrűbb, ragasztószerű, és nem viszket a szemed sem - írja a Health magazin. De mi okozhat még ilyen kellemetlenségeket? A csendes (vagy néma) reflux.

Igen, ez egy létező jelenség, még ha sokan nem is hallottak róla. Ugyan más tünetei vannak, mint a savas refluxnak, vagyis nem fog tőle égni vagy a fájni a gyomrunk, de az ok ugyanaz: a gyomortartalom a megfelelő iránnyal ellentétesen, azaz visszafelé folyik, a rendellenesen működő, nyelőcső és gyomor közötti záróizmon át a nyelőcsőbe. 

shutterstock 171526592
Shutterstock

És mit lehet tenni, ha az a gyanúd, hogy ez nem allergia vagy megfázás? Először két hétre iktasd ki az étrendedből az alkoholt, a szénsavas üdítőket, fogyassz kevesebb tejterméket, kávét, valamint zsíros és savas ételeket, és érdemes kerülni a nagyon fűszeres és a sült falatokat is. A paradicsom, az uborka, a vörös- és fokhagyma is okozhat refluxos tüneteket, tehát ezekkel is csak mértékkel. Ha ennyitől jobban érzed magad, akkor próbáld meg véglegesíteni a változtatásokat.

Segíthet még, ha naponta többször étkezel, de kisebb adagokat, ha nem eszel lefekvés előtt, ha a bal oldaladon alszol úgy, hogy a fejed kicsit magasabban van, illetve ha komolyabb túlsúly esetén megpróbálsz fogyni. Ha nem foglalkozol a problémával, akkor - akárcsak a savas refluxnál - a tünetek súlyosbodhatnak, légzési és alvászavaraid lehetnek, sőt, a legrosszabb esetben még daganatos betegség is kialakulhat a nyelőcsőben. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra