15 perces, nyerhető csaták az egészségedért

Nem a nagy változások azok, amelyek sokáig is tartanak - ezt már régóta tudjuk. Most konkrét kis lépéseket mutatunk, amelyek hosszú távon nagyon is messzire visznek!

Jegesvödör, minden ízű drazsé, fél arc-smink. Tele a net furcsánál-furcsább, értelmetlennél- értelmetlenebb kihívásokkal. Persze, jópofa dolog tulajdonképpen tét nélkül próbatétel elé állítanunk magunkat, de izgalmasabb, ha valami olyan dologba vágunk, ami hosszú távon egészségesebbé is tesz bennünket. Az wellness-kihívások (1-1 új, egészséges életmód szokás bevezetése egy meghatározott időtartamig, jellemzően egy hétig vagy hónapig) lehetőséget teremtenek egy egészségesebb életmód elérésére, és viszonylag  gyorsan töltenek fel sikerélménnyel és önbizalommal, ugyanakkor kevesebb időnket veszik el, mint a napi sminkelési rutin.

A rossz életmód-szokásoktól megszabadulni, jó gyakorlatokat bevezetni nagyon nehéz. Legtöbbször azért fulladnak kudarcba az ilyen jellegű próbálkozásaink, mert azonnal és nagyot szeretnénk változtatni:

„Semmit nem mozogtam eddig, de holnaptól minden este elmegyek futni”  

„Évek óta azt eszem, amit találok, de holnaptól teljesen leállok a cukorral„

Hát, sajnos ezek a nekibuzdulások többnyire kudarcra vannak ítélve.  A változáshoz idő kell, és az irreális kitűzött célok csak elrettentenek attól, hogy a tettek mezejére lépj.

Ha kisebb célokat tűzöl ki magad elé, ráadásul egy belátható időkerettel; kihívássá változtatod a szokásaid megváltoztatását, és így élvezetesebb, sőt sikeresebb is lesz a folyamat.

Van az a tévhit, miszerint egy-egy szokást legalább 21 napon át kell ismételnünk ahhoz, hogy az a napi rutinunk részévé váljon. Mi meg azt mondjuk, lehet az egy hónap is, viszont napi negyed óra bőven elég a mérhető változáshoz. Közhely, de attól még igaz: az egészen apró lépések hosszabb távon óriási eredményt hozhatnak az életünkbe.

Kis dolgokon múlik a siker
Kis dolgokon múlik a sikerShutterstock

15 perces csodák

Képzeld el például, mi lenne, ha mostantól minden nap extra 15 percet szánnál az egészségedre. Nem többet, mint negyed óra.

Azt mondod, semmi? Mert, hogy ugyan mi az, amit negyed óra alatt meg lehet tenni, és rendszeresen elvégezve mérhető változást hoz az életminőségedben? Mondok pár példát.

Ha szerzel napi 15 percet…

Bevezethetsz egy napindító vagy napzáró mini jógasort. Otthon, kényelmesen, a feszültséget levezetendő, csak a magad örömére. Nincs partner, nem kell a stúdióig elmenni, nem kell jógatégla, de még speckó ruha  sem. Egy sima mackónadrág is tökéletes lesz, ráadásul remek videókat találhatsz hozzá a neten.

vagy

Elkezdhetsz meditálni. Napi 15 perc koncentrált idő az elmédre és a testedre alapjaiban változtatja meg az életminőségedet.

vagy

Csinálhatsz pl. 50 guggolást, 50 női fekvőtámaszt és 50 dinamikus felülést. Ez már egyáltalán nem elhanyagolható mennyiség, ráadásul 3 részre bonthatod. 5-5 percbe bőven belefér egy etap. Ha egy hónapig minden nap megcsinálod, egészen biztos, hogy mérhető és látható lesz a változás!

vagy

Egészséges vacsorát főzhetsz magadnak. Tele a nettápláló és gyorsreceptekkel, ráadásul rengeteget is spórolsz, ha otthon főzöl. Még egy lépés a tudatosabb és egészségesebb élet felé.

vagy

Gusztusosra vághatnál magadnak egy rakás zöldséget és gyümölcsöt, hogy esténként azt rágd film vagy munka mellé, vagy másnap azt vidd magaddal a munkahelyedre. Jól esik, nem hizlalés bevitt extra rostok karban tartják az emésztésedet.

vagy

Szánhatnál ennyivel több időt arra, hogy egyél. Ha ilyen tempóban, tudatosan odafigyelve fogyasztod akár a szokásos készételedet is, máris tettél valamit az egészségedért. Jobban emészthető lesz az étel az alapos rágástól, észreveszed, ha már eltelítődtél és van időd kritikusabban megszemlélni, mégis mi van a tányérodon.

vagy

Feljegyezheted minden nap, hogy mit ettél. Részletesen, semmit ki nem hagyva. Ebben a kihívásban semmit nem vonsz meg magadtól, könnyen elképzelhető, hogy mégis fogyást érsz el, ha látod, esetleg hol és mikor viszel be felesleges, üres kalóriákat.

vagy

Arctornázhatsz. Éveket fiatalodhat a bőröd mindenféle kenceficék nélkül. Érdemes először egy tanfolyamra elmenni, hogy otthon valóban olyan gyakorlatokat végezz, amik jót tesznek, de utána napi 15 perc bőven elegendő.

vagy

Ágyba mehetsz 15 perccel korábban és végiggondolhatod a napod. Könnyebben elalszol, nyugalmasabb lesz az alvásod és kipihentebben ébredsz. Ezzel a hormonrendszerednek is segítesz.

És igazából tényleg csak igényeid és fantáziád szabnak határt, hogy mi is történjen abban a 15 percben, amit te teszel az egészségedért. Ja, és hogy honnan lesz 15 perced?

Azt neked kell megtalálnod, hogy hol vannak az életedben olyan időtöltések, amikből le lehet csípni. De ha annyit mondunk, hogy napi átlagosan másfél órát töltünk kedvenc közösségi oldalunkon lógva,azért adtunk ötletet? Ja, és a legszebb az egészben, hogy nem csak az alakod és az egészséged profitál abból, ha megcsinálod a magad egy hónapos cselendzsét.  Egy csomó járulékos előnyt fogsz még élvezni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek