Törődj magaddal úgy, hogy az tényleg feltöltsön! Mutatjuk, hogyan!

Az sziklaszilárd órarendek előbb-utóbb a kedvenc elfoglaltságainkat is lélektelen, házimunkaszerű robotolássá alakítják.

A Huffington Post szerint gyakori hiba, hogy a magunkra fordított időt is katonás pontossággal igyekszünk betartani. Ráadásul hiába törekszik rá valaki, hogy magára is maradjon ideje, ha nem azzal foglalkozik a szabadidejében, amit valóban szeret. A Huffington Postnak nyilatkozó pszichológusok szerint bizonyos aspektusait nem árt persze előre megtervezni az életünket, egy-egy hobbi esetében viszont sokat ronthat a helyzeten, ha már az első pillanatban úgy érezzük, meg vannak számlálva a perceink.

Élvezd!

Egy kutatás szerint pont a leglényegesebb része veszik el a dolognak, ha előre rögzíti valaki, pontosan mennyi időt fordíthat szórakozásra. A témáról könyvet is író Laura Vanderkam szerint pedig az a legfontosabb, hogy valóban olyasmit válasszunk ilyenkor, amit igazán élvezünk.

Relax!
Relax!Shutterstock

Az alapok is fontosak

A New York-i pszichológus, Leah Lagos szerint kivételek is akadnak azért, az alvással és az étkezésekkel kapcsolatban ugyanis épp az segíthet, ha jól szervezettek vagyunk. A rendszeres étkezés és a megfelelő mennyiségű alvás lehetővé teszi ugyanis, hogy később ne kelljen ilyen banális dolgokkal foglalkoznunk.

Egy másik pszichológus, Amalea K. Seelig is kulcsfontosságú, hogy megszabaduljunk a kikapcsolódást elfuseráló aggodalmaktól. Szerinte ugyanis csak akkor fogunk tudni valóban feltöltődni és lazítani, ha sikerül megszabadulnunk a nyugtalanító és feszélyező gondolatoktól.

Ki korán kel

Abban is egyetértenek egyébként a szakértők, hogy nem kell feltétlenül órákat felemésztő tevékenységekre gondolni, ha kikapcsolódásról van szó. Ne feszüljünk rá, ha kevés az időnk, ha csak annyi van, hát elég 15-20 percet rászánni a dologra. A rövidebb elfoglaltságokhoz úgyishajlamosabbak vagyunk hosszú távon is ragaszkodni. Kiváló alkalom erre Vanderkam szerint, ha reggel, még a munkaidő kezdete előtt meditálunk vagy olvasunk egy keveset.

Olvass egy kicsit minden reggel!
Olvass egy kicsit minden reggel!Shutterstock

Ha pedig gyakran előfordul veled, hogy semmittevéssel telnek el, vagy épp ellenkezőleg, teljes káoszba fulladnak a hétvégék, ebben az esetben azt azért nem árt előre eldöntened, mi az, amire mindenképp szeretnél időt szakítani.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek