Törődj magaddal úgy, hogy az tényleg feltöltsön! Mutatjuk, hogyan!

Az sziklaszilárd órarendek előbb-utóbb a kedvenc elfoglaltságainkat is lélektelen, házimunkaszerű robotolássá alakítják.

A Huffington Post szerint gyakori hiba, hogy a magunkra fordított időt is katonás pontossággal igyekszünk betartani. Ráadásul hiába törekszik rá valaki, hogy magára is maradjon ideje, ha nem azzal foglalkozik a szabadidejében, amit valóban szeret. A Huffington Postnak nyilatkozó pszichológusok szerint bizonyos aspektusait nem árt persze előre megtervezni az életünket, egy-egy hobbi esetében viszont sokat ronthat a helyzeten, ha már az első pillanatban úgy érezzük, meg vannak számlálva a perceink.

Élvezd!

Egy kutatás szerint pont a leglényegesebb része veszik el a dolognak, ha előre rögzíti valaki, pontosan mennyi időt fordíthat szórakozásra. A témáról könyvet is író Laura Vanderkam szerint pedig az a legfontosabb, hogy valóban olyasmit válasszunk ilyenkor, amit igazán élvezünk.

Relax!
Relax!Fotó: Shutterstock

Az alapok is fontosak

A New York-i pszichológus, Leah Lagos szerint kivételek is akadnak azért, az alvással és az étkezésekkel kapcsolatban ugyanis épp az segíthet, ha jól szervezettek vagyunk. A rendszeres étkezés és a megfelelő mennyiségű alvás lehetővé teszi ugyanis, hogy később ne kelljen ilyen banális dolgokkal foglalkoznunk.

Egy másik pszichológus, Amalea K. Seelig is kulcsfontosságú, hogy megszabaduljunk a kikapcsolódást elfuseráló aggodalmaktól. Szerinte ugyanis csak akkor fogunk tudni valóban feltöltődni és lazítani, ha sikerül megszabadulnunk a nyugtalanító és feszélyező gondolatoktól.

Ki korán kel

Abban is egyetértenek egyébként a szakértők, hogy nem kell feltétlenül órákat felemésztő tevékenységekre gondolni, ha kikapcsolódásról van szó. Ne feszüljünk rá, ha kevés az időnk, ha csak annyi van, hát elég 15-20 percet rászánni a dologra. A rövidebb elfoglaltságokhoz úgyishajlamosabbak vagyunk hosszú távon is ragaszkodni. Kiváló alkalom erre Vanderkam szerint, ha reggel, még a munkaidő kezdete előtt meditálunk vagy olvasunk egy keveset.

Olvass egy kicsit minden reggel!
Olvass egy kicsit minden reggel!Fotó: Shutterstock

Ha pedig gyakran előfordul veled, hogy semmittevéssel telnek el, vagy épp ellenkezőleg, teljes káoszba fulladnak a hétvégék, ebben az esetben azt azért nem árt előre eldöntened, mi az, amire mindenképp szeretnél időt szakítani.

Mustra