Egészségesebb fürödni, mint zuhanyozni

Egy meglehetősen pici, és a kádakat az átlagosnál amúgy is sokkal jobban kedvelő japán tesztalanyokat használó kutatás szerint érdemes a kádat választani a zuhanyzókabin helyett.

India és Japán kivételével szinte mindenhol a zuhanyzást részesítik előnyben az emberek, ami egy kutatás szerint nem biztos, hogy jó ötlet. A pancsoló japánok ugyanis lelkileg és testileg is jobban érzik magukat a kutatók szerint, amikor zuhanyzás helyett a kádat választhatják.

Balneológia kezdőknek

A tanulmányról beszámoló Motherboard szerint a japán egyetemek által tető alá hozott minikutatás során azt próbálták eldönteni a kutatók, van-e valamilyen kézzelfogható hatása annak, ha valaki rendszeresen a forró fürdőt választja. A 38 japán résztvevőnek először két hétig minden nap kádban, utána pedig két hétig a zuhanyzóban kellett lecsutakolnia magát. A fürdőzők minden nap beszámoltak az általános egészségügyi állapotukról, a bőrük állapotáról és többek között arról is, szerintük mennyit ér épp a mosolyuk egy százas skálán.

Azért nem csak a mosolyukról kellett beszámolniuk

A kéthetes periódusok után néhány részletesebb kérdőívet is kitöltöttek a japánok. A mosolyskálánál mélyrehatóbb kérdések segítségével a résztvevők hangulatával és egészségügyi állapotával kapcsolatos változásokat is feljegyezhették a kutatók.

shutterstock 384757957
Shutterstock

A kádat választók pedig úgy tűnik nem csak a bőrük állapotát találták sokkal biztatóbbnak. Összességében kevésbé voltak fáradtak, és stressz- és fájdalommentesebb volt az életük az idilli kádas hetek alatt, mint a puritán zuhanyok idején.

Felgyorsítja az anyagcserét?

A kutatók szerint könnyen lehet, hogy a testhőmérsékletet jobban megemelő 10 perces fürdők anyagcserére gyakorolt hatásának köszönhető mindez. A 40 fokos vízben ázó kádmániások ugyanis gyorsabban megszabadulnak ilyenkor az anyagcsere-folyamatok során keletkező melléktermékektől, ami miatt frissebbnek és egészségesebbnek is érzik magukat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra