Felturbózza az emésztést a kovaföld, de rovarirtónak sem utolsó!

Tele van szilícium-dioxiddal, ami a szilícium oxigénnel alkotott vegyülete. De ettől erősödik majd a csontod vagy jobban nő majd a hajad? Utánajártunk a kovaföld állítólagos hatásainak és veszélyeinek.

A kovaföld egy egyedülálló talajfajta, mely fosszilizált algából áll. Évtizedek óta bányásszák, az utóbbi időben főként étrend-kiegészítőként reklámozzák számos jótékonynak mondott feltételezett egészségügyi hatása miatt. Mielőtt azonban még bármifélét beszereznél, jó, ha tudod, hogy létezik belőle étkezési, fogyasztható, illetve ipari, emberi fogyasztásra alkalmatlan, mérgező fajta is. De mire jó ez neked? Elmagyarázzuk.

A kovaföld alkotói, a kovamoszatok nagy mennyiségű szilícium-dioxidot tartalmaznak, mely az emberi vérben is megtalálható. A szilícium-dioxid mellett további ásványi anyagokat tartalmaz és egy kevés vas-oxidot is, írja a Healthline.

Étrendkiegészítő formájában árulják. De vajon hasznos?
Étrendkiegészítő formájában árulják. De vajon hasznos?Shutterstock

A szilícium-dioxid kristályos és amorf, alaktalan formában is előfordul. Az étkezési minőségű kovaföld mindössze 0,5-2 százalék közötti szilícium-dioxid kristályt tartalmaz, és rovarölőszerként éppúgy használják, mint csomósodást gátló anyagként (az agrárszektorban és az élelmiszeriparban). Ezzel szemben az ipari felhasználású kovaföld több mint 60 százalékban tartalmaz szilícium-dioxid kristályt. Az emlősök számára ez a fajta mérgező, de dinamitgyártáshoz például éppen megfelelő.

Ugyanitt rovarirtó eladó

Az élelmiszeriparban engedélyezett kovaföldet gyakran használják rovarölőként: amikor ugyanis a szer kontaktusba lép a rovarral, a benne található szilícium-dioxid eltávolítja a kitinváz külső, viaszos bevonatát, emiatt az állat nem képes megtartani a vizet és kiszáradásban elpusztul. Néhány gazda szerint a parazitákat is képes elpusztítani a kovaföld, de ez a terület további vizsgálatot kíván.

De vajon van egészségügyi hatása?

Az utóbbi időben nagyot futott az étrend-kiegészítők piacán a kovaföld, amiről azt mondják, a következő pozitív hatásokkal bír:

  • Megtisztítja az emésztőtraktust
  • Segíti az egészséges emésztést
  • Elősegíti az egészséges koleszterinszintet és segít megőrizni a szív jól-létét
  • Ásványi anyagokat biztosít a szervezet számára
  • A csontok egészségét is segíti
  • Ahogy a haj növekedését is
  • A bőr és a köröm egészségét is támogatja.

Ugyanakkor nem sok minőségi kutatás készült az egészségügyi hatásairól emberi felhasználás esetében, ezért a legtöbbet a fentiek közül anekdotának kell tekintenünk. Azt sem bizonyították soha hitelt érdemlően, hogy a kovafölddel elfogyasztott szilícium-dioxid emelné a humán szervezet szilícium-dioxid-szintjét, és ezáltal erősítené a csontokat.

Méregtelenít. Vagy mégsem?

Az egyik legtöbbet hangoztatott hatása, hogy képes méregteleníteni, megtisztítani az emésztőrendszert, ám ezt sem tudták bebizonyítani, sőt, igazából azt sem, hogy bármi érdemleges hatása volna az emésztőrendszerre. Ami ennél is fontosabb: valójában arra sincs igazán bizonyíték, hogy az emberi szervezet toxinokkal volna tele, amit pluszban el kell valahogyan távolítani. A tisztító hatását egyébként onnan szedik, hogy képes kivonni a nehézfémeket a vízből.

Csökkenti a koleszterinszintet?

Ezidáig egyetlen egy humán kísérlet vizsgálta a kovaföld hatásait étrend-kiegészítőként. A vizsgálat összes, mind a 19 résztvevőjének volt koleszterinproblémája (vagy legalábbis emelkedett koleszterinje), az étrend-kiegészítőt pedig naponta háromszor szedték nyolc héten át. A kezdeti adatokhoz képest az összkoleszterinjük 13,2 százalékkal csökkent. Csekély csökkenést mutattak ki az LDL koleszterin és a triglicerid esetében, míg a jó koleszterinként ismert HDL szintje emelkedett. Kontrollcsoport híján azonban a kutatás csak érdekesség, bizonyíték semmiképp.

Biztonságos az alkalmazása?

Állítólag teljesen. Változatlan formában végighalad az emésztőrendszeren és nem kerül be a vérkeringésbe. Belélegezni viszont semmiképp sem ajánlott, mert  a por irritálhatja a tüdőt, a szilícium-dioxid kristályok pedig gyulladást és szilikózist okozhatnak.

Oszd meg másokkal is!
15%
4490 Ft
3817 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft
Mustra