Ezért rossz ötlet mosószerkapszulát szopogatni

A hívogatóan színes kapszulák ezek szerint nem csak a kétévesekre jelentenek veszélyt.

A mosószeres kapszulák harapdálását és szopogatását divatba hozó, és természetesen számos mérgezéses esetet is kiváltó Tide Pod Challenge lényege, hogy egy vállalkozókedvű és életunt fiatal ráharap a mosószert, öblítőt és fehérítőt tartalmazó „cukorkákra”, majd feltölti valahova a tényleg merészen ostoba húzásról készült videót. Bár egyelőre senki sem halt bele a legújabb „kihívásba”, az Iflscience elérkezettnek látta az időt arra, hogy összefoglalja, milyen veszélyekkel járhat a kapszulakóstolgatás. 

A gyomor bizony nem mosógép

A mosószerekben megtalálható felületaktív anyagok természetesen a szájban és a gyomorban is elvégzik ugyanis a feladatukat, elkülönítve a zsírokat a szervezetben megtalálható víztől. Kis mennyiségben mindez csak irritálni fogja a nyálkahártyát, nagyobb mennyiségben azonban hasi fájdalmakhoz, hányáshoz és hasmenéshez vezethet, ha a mosógép helyett a gyomorban kezdenek el dolgozni a kapszulák összetevői.

A habképződésért is felelős anyagok ezenkívül „jelentős mennyiségű” hab felhalmozódását is eredményezhetik a szájban. A kapszulákból fogyasztó, égő gyomrú és habzó szájú „versenyzők” a habbal együtt mérgező gázokat is belélegezhetnek ilyenkor, ami légzési nehézségeket okozhat, a kapszulákban megtalálható fehérítővel együtt pedig komoly tüdőkárosodáshoz is vezethet.

shutterstock 247895383

A fehérítőnek sem örül a szervezet

A fehérítő égési sérüléseket is okozhat az emésztőrendszerben és a nyelőcső összehúzódását, illetve hosszú távon akár a kilyukadását is eredményezheti. A mosószerekben megtalálható egyéb vegyi anyagok egyébként emellett a központi idegrendszert is károsíthatják, ami egy kutatás szerint a kapszulát nyelt embertársaink elálmosodásához, bizonyos esetekben pedig akár kómához is vezethet.

Hiába tűnnek tehát csábítónak a színes kis cukorkákra emlékeztető kapszulák, ha semmi sincs otthon, jobb nem kísérletezgetni a mosószeres ízesítésű drazsékkal. 

Mustra