Ezt teszik a fogaiddal az energiaitalok és a prosecco

A Daily Mail letesztelte mit tesznek a fogzománccal a savas, cukros és alkoholos italok. Összefoglaltuk az eredményeket.

A Daily Mailt alapvetően az érdekelte, milyen gyorsan rohaszt el egy fogat az Egyesült Királyságban különösen népszerű prosecco. Az évente nagyjából 10 százalékkal növekvő éves prosecco fogyasztásuk 2022-re a 750 millió litert is elérheti ugyanis, ami kétszer annyi, mint amennyit az USA elfogyaszt egy év alatt. A karácsonykor 3 literes kiszerelésben is kapható habzóborok mellett a sportitalokat, az almabort és a tejet is letesztelte egyébként az újság szerkesztősége.

A teszt

A kísérlet lebonyolítására felkért fogászok 7 őrlő- és metszőfogat helyeztek kémcsövekbe, majd különböző italokkal öntötték fel a csöveket, és két héten át figyelték, mi történik a fogakkal a kóla és prosecco fürdőkben. A semleges pH-értékű víz és tej kivételével az összes ital megviselte a kisértekezésre kijelölt fogakat, bár csak az egyik ital volt képes ketté is törni egyet.

shutterstock 590360399

Sportitalok

Cukortartalom: 5 evőkanál (20g) cukor/250 ml

Savasság: magas (pH 3.3)

A dehidratáltság távoltartása mellett az edzésekhez szükséges cukrot is biztosító sportitalokat képviselő folyadék hatására jelentősen kifehéredett a kémcsőben áztatott fog. A szakértők szerint ez a zománc eróziójának első jele, és a savaknak és a cukornak köszönhető mésztelenítés miatt következett be.

Rombolóerő: 10/7

Energiaitalok

Cukortartalom: 6 evőkanál (24g) cukor/250 ml

Savasság: magas (pH.3.1)

A kísérlet során letesztelt energiaital még ennél is rosszabbul teljesített, ebben az esetben ugyanis nem csak a kifehéredett, de meg is repedezett a tesztfog, ami bizony nem jó hír a hetet egy húzósabb hétvége után energiaitalokkal kezdő fiataloknak.

Rombolóerő:10/8

shutterstock 425990542

Cider

Cukortartalom: 7 evőkanál (28g)/250 ml

Savasság: magas (pH 3.5)

A lassan a sörök népszerűségével vetekedő almabor cukortartalma volt a legmagasabb a tesztelt italok közül, ennek fényében nem túl meglepő tehát, hogy az almabor még az energiaitaloknál is rosszabbul szerepelt a teszten. Két hét ciderben ázás után ugyanis annyira elkopott és leépült a fogzománc, hogy a fogállomány is láthatóvá vált a beáztatott fogon.

Rombolóerő:10/9

Prosecco

Cukortartalom: 1 evőkanál cukor (4g)/250 ml

Savasság: magas (pH 3.25)

Bár az előző három italhoz képest nem szerepelt olyan rosszul, azért a habzóbor is képes volt rá, hogy lerohassza egy kicsit a fogzománcot. Két nap után már látszott is a beáztatott fogon a savas és cukros bor hatása, aki tehát szeretné elkerülni, hogy „prosecco vigyorként” emlegessék a kissé már hiányos mosolyát, jobban teszi, ha a habzóbor fogyasztásából is visszavesz.

Rombolóerő: 10/6

shutterstock 705731869

Kóla

Cukortartalom: 6.5 evőkanál (26g)/250 ml

Savasság: nagyon magas (pH 2.5)

A kóla is csak tízből kilencet ért el a veszélyességi skálán, ami a két nap alatt sötétbarna színt öltő, két hét alatt pedig egy kettétört apró barna kaviccsá változó fog láttán indokolatlanul alacsony pontszámnak tűnik. Nem valószínű ugyanis, hogy van olyan hasonló mennyiségben fogyasztott, emberi fogyasztása még alkalmas ital, ami hasonló pusztítást okozna. A kísérleteket levezető fogorvos, Dr. Ben Atkins szerint ezek után az sem lenne meglepő, ha igaz lenne az a gyakran hangoztatott mondat, miszerint egy autó motorjának megtisztítására is alkalmas lehet a barna lötty.

Rombolóerő: 10/9

Oszd meg másokkal is!
Mustra