És a te szemed mit árul el az egészségedről?

Bizonyos szív-és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és gyulladás jelenléte is kikövetkeztethető a szemek állapotából.

A genetikai rendellenességek harmadának jelenléte a szem alapján is kimutatható, nem csak a látással kapcsolatos problémák diagnosztizálására alkalmas tehát egy szemvizsgálat – írja az Business Insider. Dr. Neal Adams szerint a szisztémás, tehát a szervezet egészét érintő betegségek egész skálája kimutatható egy egyszerű szemvizsgálat segítségével. 

Vitaminhiány, magas vérnyomás

Többek között a cukorbetegség, a táplálkozási hiányosságok, a szív- és érrendszeri betegségek egy része, valamint egy esetleges idegkárosodás is kimutatható egy szemvizsgálat során. A normálistól eltérő színben pompázó, vagy deformálódott hajszálerek például a magas vérnyomásra engednek következtetni. A szem hajszálvékony ereit górcső alá véve még a vörösvérsejtek mozgása is kivehető - nézd csak meg a videóban (0:50 körül)!

"Vízhólyag a retinán"

A stressz szintén nyomot hagy a szemeken. Adams szerint a túl sok stressz hatására a szem mögött helyet foglaló sejtek folyadékot kezdenek veszíteni, ami tulajdonképpen úgy fest a mikroszkóp alatt, mintha vízhólyagok lennének a beteg retináján.

Egy másik rendellenesség, a pupillát körülölelő vékony barna udvar a szivárványa és a szemlencse összetapadása miatt alakul ki és sokszor a test valamilyen más területét érintő gyulladás következtében alakul ki. Még több érdekesség a Business Insider videójában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra