Mindössze a nők egy százaléka ismeri a petefészekrák tüneteit

A brit közvélemény-kutatás során több mint 1000 nőt kérdeztek meg arról, mennyire vannak tisztában a petefészekrák tüneteivel.

A kérdőívet összeállító jótékonysági szervezet célja alapvetően az volt, hogy rávilágítson arra, milyen veszélyes helyzetet teremt a petefészekrák viszonylagos elhanyagoltsága. Hiába javultak ugyanis az utóbbi években a petefészekrákkal diagnosztizált betegek túlélési esélyei, azok még így is rosszabbak a rákos megbetegedések egyéb fajtái esetében tapasztaltaknál - írja a Daily Mail.

Ennek az egyik oka az lehet a szervezet szerint, hogy a petefészekrákkal kapcsolatos felvilágosításra nem jut elég pénz, ezért a nők nagy része nem ismeri azokat a fő tüneteket, amelyek segíthetnek a betegség kiszűrésében. A kérdőívet kitöltő 1000 nő mindössze egy százaléka tudta például, hogy a gyakori vizelési inger is fontos tünet lehet. A felfúvódásról és a hasi fájdalmakról nagyjából a megkérdezett nők ötöde tudta, hogy a petefészekrák jelei is lehetnek, a telítettség-érzetről pedig mindössze a 3 százalék asszociált a betegségre. Pedig ez a négy tünet, pláne ezek együttes, rendszeres megjelenése gyakran a petefészekrákot jelzik, így aki ezeket tapasztalja magán, mindenképpen keresse fel orvosát. 

shutterstock 568202578

Egy másik, 304 petefészekrákkal diagnosztizált nő által kitöltött kérdőív szerint egyébként a betegek 43 százaléka legalább háromszor meglátogatta az orvosát, mielőtt elküldték egy, a petefészekrák kiszűrését célzó tesztre, a betegek 46 százalékánál pedig a tünetek alapján először valami másra gyanakodtak az orvosok. A szervezet szerint éppen ezért újabb kutatásokra és egy figyelemfelhívó kampányra is sürgősen szükség volna ahhoz, hogy a petefészekrákkal diagnosztizáltak túlélési esélyei is javulni kezdjenek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra