Számít, mikor jött meg először

Az első havi vérzés idején betöltött életkor is segíthet megállapítani, ki veszélyeztetett egy-egy betegséggel szemben.

Az első menstruáció jelentőségére hívja fel a figyelmet néhány friss kutatás, amelyek szerint akár a menopauza utáni időszakra is befolyással lehet, kinek mikor jött meg először. Az adatok alapján úgy látszik, ezenkívül a szélsőségesen korán vagy későn menstruálni kezdő nők esetében nagyobb a valószínűsége bizonyos szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának is – írja a Glamour. 

A szakmai nyelven menarche-nak nevezett első menstruáció manapság sokkal hamarabb, nagyjából 9 és 14 éves kor között esedékes és tekinthető „normálisnak”, bár természetesen azzal sincs semmi baj a nőgyógyászok szerint, ha kicsit később kerül sor a dologra. Ennek ellenére 16 éves korban azért már érdemes lehet sort keríteni egy rutinvizsgálatra és ellenőrizni, minden rendben van-e. Az időpontot egyébként főleg a gének határozzák meg, bár az orvosok szerint a testzsírszázalék is meghatározó lehet, az átlagosnál nagyobb súlyfölösleggel rendelkező lányok éppen ezért sokszor hamarabb kezdenek menstruálni. Mindenesetre az adatok azt mutatják, bizonyos betegségek kialakulásának kockázata szempontjából van azért jelentősége az első menstruáció idején betöltött életkornak.

shutterstock 638594236

A Susan G. Komen alapítvány szerint azok körében, akik 12 éves koruk előtt menstruáltak először, az így hosszabb ideig jelenlévő magasabb ösztrogénszint miatt nagyjából 20 százalékkal nagyobb a mellrák kockázata azokhoz képest, akiknek 14 éves koruk után jött meg először. A hamarabb menstruálni kezdők esetében a petefészekrák esélye is nagyobb emellett.

Ugyanakkor előnyei is vannak a dolognak, egy friss kutatás szerint ugyanis azok, akik 13 éves koruk előtt menstruáltak először, jobb kognitív képességekkel rendelkeznek majd később, a menopauza után.

Egy másik, tavaly publikált kutatás szerint a szélsőségesen korán, 10 éves korban vagy azelőtt, vagy kifejezetten későn, 17 éves korban vagy azután bekövetkező első havi vérzésnek is lehet jelentősége. A kutatás által nyomon követett 1.2 millió, azelőtt ebből a szempontból egészséges nő esetében 27 százalékkal nagyobb volt az esélye annak, hogy kórházi ellátásra szorult vagy meghalt valaki bizonyos szív-és érrendszeri betegségek következtében, és 20 százalékkal nőtt az esélye a magas vérnyomással kapcsolatba hozható kórházi látogatásoknak is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek