Milyen lesz ötven felett a szex?

Ötven éves kor felett az emberek általában kevesebbet szexelnek, mint korábban. Aki azonban fejben fiatal marad, csaknem annyi örömét lelheti benne, mint tíz évvel korábban.

Ha elgondolkozunk azon a kérdésen, milyen összefüggés lehet a szexuális élet minősége és az életkor között, általában a testi változások jutnak eszünkbe. Húszévesen bezzeg a legyet is röptibe, ma már örülök, ha kitalálok a konyhába. Az életkorral együtt nő a krónikus betegségek előfordulása, melyeket az öregség jele-ként szokás aposztrofálni. A keringési rendszer betegségei például nem ritkán együtt járnak a merevedési zavarokkal, az ízületi fájdalmak a mozgási nehézségekkel. Szexelni még csak-csak, nade mozogni! 

shutterstock 84108826

Egy idén publikált tanulmányban ezzel szemben azt vizsgálták, lehet-e hatással szexuális életünkre a gondolkodásunk. Önmagában, vagyis a testi változásokon felül. Számít-e, hogy hány évesnek érezzük magunkat fejben, számít-e, hogyan viszonyulunk az évek múlásához?

Az eredmények alapján pedig nagyon is számít. A tíz évet felölelő kutatásban negyven év feletti, átlagosan 53 éves amerikaiakat vizsgáltak, és azt tapasztalták, hogy az idő előrehaladtával az együttlétek gyakorisága és minősége általánosságban csökkent. Bár a szex mindenkinél egyaránt kevesebb lett, akik idősebbnek érezték magukat a tényleges koruknál, lényegesen kevesebb örömüket lelték benne, és nem is vágytak rá annyira, mint fejben fiatalabb társaik. Hasonló hatása volt annak is, ahogyan az emberek a idő múlásához viszonyultak: az optimista gondolkodás magasabb szexuális elégedettséggel járt. Nem volt viszont hatással a vágyra. Ennek egyik kézenfekvő magyarázata pedig az lehet, hogy azok, akik fiatalabbnak érzik magukat a koruknál, ezt a szexben is igyekeznek megélni. Ezzel szemben az öregedéssel kapcsolatos pozitív attitűd az évekkel járó változások elfogadásával jön létre.

Hogyan viszonyulsz a korodhoz?

  • Fiatalabbnak érzem magam a koromnál 3105
  • Annyinak érzem magam, amennyi vagyok 622
  • Idősebbnek érzem magam a koromnál 222
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.