Sok sztereotípiával élünk arról, hogy egyes országokban mekkora távolságot tartanak egymástól az emberek. Ezek persze nem biztos, hogy igazak. Egy erről szóló kutatásban magyarok is részt vettek.

Távolságtartó nép a magyar, derül ki egy 42 országban, összesen 8943 fő részvételével lezajlott vizsgálatból. A Journal of Cros-Cultural Psychology-ban megjelent vizsgálatban a kutatók arra voltak kíváncsiak, melyik országban, mennyi az az ideális távolság, amit az emberek egymással tartanak, mikor érzik úgy, hogy túl közel jött valaki. Az sem mindegy persze, hogy ki. A kérdést három változatban tették fel a résztvevőknek, az első esetben az volt a kérdés, hogy mekkora távolságra érzi magát az illető kényelmesen egy idegennel. A második és harmadik esetben ugyanezt kellett megválaszolni egy ismerős, illetve egy hozzájuk közelálló esetében. 

shutterstock 572819380

Magyarországon pedig úgy tűnik, mindhárom esetben nagy távolságot szokás tartani. Konkrétabban, az idegenektől és a közeli hozzátartozóktól a résztvevő országok közül mi tartjuk a második legnagyobb távolságot, ismerőseinktől pedig egyenesen a legnagyobbat. A hazánkat képviselő 237 kitöltő válaszai legalábbis ezt mutatják. A kérdésekre válaszul egyébként egy papírlapra nyomtatott számegyenesen kellett bejelölni a megfelelő személyes tér méretét.

A kissé életszerűtlen vizsgálati módszer, valamint amiatt, hogy relatíve kevés ember képviselt egy-egy országot, különösen messzire menő következtetésekbe nem érdemes bonyolódni, az eredmények nekimennek azonban néhány közkeletű sztereotípiának. Ilyen például az arab országok közvetlensége. Ezek az országok azonban jobbára a középmezőnyben végeztek a kényelmes távolság tekintetében. Kivétel ez alól Szaúd-Arábia, ahol viszont a többi országhoz képest úgy tűnik, kimondottan nagy személyes teret tartanak fenn, különösképp a közeli hozzátartozókkal. 

Sőt, velük egyenesen ők tartják a legnagyobb távolságot, míg az idegenekkel a románok. A legközvetlenebb népnek pedig a vizsgálat alapján az argentinok a peruiak, a bolgárok és az ukránok tűntek, bár a közeli hozzátartozókat a norvégok is egész közel engedik.