Férfinátha: létezik vagy csak városi legenda?

Nem feltétlenül rosszindulatból, hanem inkább tapasztalataik alapján sokan gondolják úgy, hogy a férfiak sokkal rosszabbul viselik, ha betegek mint a nők. A tudomány utánajárt a kérdésnek, és kiderült, több betegség is súlyosabban sújtja a másik nem tagjait. De mik ezek, és miért viselik meg jobban őket?

Jobb helyzetben vannak a nők, mint a férfiak

Sok fertőzés több komoly betegséget tud okozni a férfiaknál, mint a nőknél. Például másfélszer több az esélye annak, hogy egy férfi belehaljon a tuberkulózisba, mint egy nő. A HPV-vírussal is nehezebben küzdenek meg a férfiak, náluk ötször nagyobb eséllyel alakul ki rák, és kétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy az Epstein-Barr vírussal való megfertőződés Hodgkin-kórhoz vezet.

A különbséget magyarázhatnánk belső okokkal, mondjuk azzal, hogy a nők immunrendszere erősebb, de új kutatás szerint ahhoz is köze lehet, hogy a nők jobb gazdatestek, ezért a vírusok kíméletesebben bánnak velük. De miért? Mert így nagyobb a valószínűsége, hogy át tudják adni a vírusokat gyermekeinek a terhesség, a szülés, illetve a szoptatás alatt. Mondunk egy példát: a humán T-sejtes limfómavírus (HTLV-1) nagyobb arányban alakul leukémiává a japán férfiak körében mint a japán nőknél, miközben a karibi térségben nagyjából egyformán hat mindkét nemre. Ezt pedig azza magyarázzák, hogy a szigetországban nagyobb arányban és hosszabb ideig szoptatják az anyák gyermekeiket  mint a karibi asszonyok. 

Ez mind szép és jó, de honnan tudják a vírusok, hogy különbséget tenni a két nem között? Erre egyelőre nincs konkrét válasz, lehet, hogy köze van hozzá a hormonoknak - állítja az új tanulmány két szerzője, Francisco Úbeda és Vincent Jansen. A lényeg, amint ezt sikerül kideríteni, könnyebb lesz megtalálni a módszert, hogy hogyan lehet átverni a kórokozókat, és így talán a vírusok a férfiakkal is kíméletesebben bánnának. És természetesen az is nagyon fontos lenne, hogy a klinikai vizsgálatokba mindkét nemet bevonják, mert ha tartják magukat a bevett szokásokhoz, vagyis főként férfiakat vizsgálnak, akkor nehéz lesz megfejteni, hogy mi a különbség pontos oka - figyelmeztet David Duneau evolúcióbiológus a New Scientist cikkében.

Vincent Jansen egyébként most azt tervezi, hogy állatokban előforduló kórokozókra koncentrál, például olyan retrovírusokra, amelyek rákos megbetegedésekhez vezetnek a baromfikban, ugyanis a tapasztalatok szerint sokkal több a daganatos hím mint tojó, tehát lehet, hogy ez is közeleb visz a végső megoldáshoz.

shutterstock 423166630

Mi a helyzet a férfináthával?

Sajnos mindez nem magyarázat a férfinátha jelenségére, mert az influenza szempontjából az, hogy egy anya átadja a gyermekének a vírust, nem annyira érdekes, ez a kórokozó máshogy fertőz. Nyugalom, azért van mibe kapaszkodni. Egy, az American Journal of Physiology című folyóiratban tanulmányából kiderült, hogy a férfiak tényleg sokkal jobban szenvednek a megfázástól, mint a nők. 

A Johns Hopkins Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy az ösztrogénnek, ami elengedhetetlen a női szervezet megfelelő működéséhez, de a férfiak szervezetében is jelen van kis mértékben, van-e bármilyen hatása arra, hogy az influenzavírus milyen választ ad. A szakemberek a vizsgálathoz a A-típusú influenzavírust és két nemtől származó orrszövetet használták, és először ösztrogénnel, illetve szelektív ösztrogén receptor-modulátorokkal, majd magát a vírussal kezelték a sejttenyészeteket.

A kutatók arra jutottak, hogy azok a női sejtenyészetek, amiket 24-72 órával a fertőzés előtt ösztrogénnel kezeltek, sokkal ellenállóbbak voltak a vírussal szemben, míg a férfiaktól származó sejteken sajnos ez sem igazán segített. Vagyis az ösztrogén vírusellenes tulajdonsága sajnos csak az egyik nemnél érvényesül. A pontos okra egyébként nem derült fény, de valószínűleg az ösztrogén sejtanyagcserét csökkentő képességével van összefüggésben - ami a vírus terjedését is akadályozza. 

Korábban kutatók már vizsgálták az ösztrogén jótékony hatását. Dr. Sergio Diez Alvarez is, az ausztrál New England Egyetem munkatársa szerint míg ez a hormon erősíti a nők immunrendszerét, addig a férfiakban lévő tesztoszteron nemhogy erősíti, hanem éppen gyengíti az immunrendszerüket. Az sem könnyíti meg a férfiak dolgát, hogy a kutatók szerint nagyobb a férfiak agyának az a része, ami a láz kialakulásáért felelős. 

És még sokan mások

Az, hogy hogyan zajlik le a szervezetben egy vírusos fertőzés, persze több tényező is befolyásolja, nem mindegy például, hogy milyen az életvitelünk, hogy mennyire foglalkozunk immunrendszerünk erősítésével, vagy hogy milyen korán ismerjük fel a tüneteket, hogy milyen hamar lépünk közbe. És nem, mindez nem mentség az olyan reklámokra, ahol a férfiakat gyerekszintre degradálják, és amelyek tovább erősítik azt a társadalmi beidegződést, hogy a család egészsége csakis a nők felelőssége.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek